VIDEO: Šerpa umirao, a Norvežanka i njen tim mu gazili preko tijela da postave svjetski rekord

“Sramota, tretirali su ga kao drugorazredno biće! Da je bio Zapadnjak, odmah bi bio spašen”

Objavljeno: 13.08.2023. zagorjeinternational

Vrhunska alpinistica bila je prisiljena braniti se od optužbi da se njezin tim popeo preko umirućeg šerpe dok su išli na vrh planine K2 kako bi osigurali novi svjetski rekord, piše The Telegraph.

Prizore penjača koji su prolazili pored ozlijeđenog Pakistanca na opasnom grebenu na isti dan kada se na vrh popela Norvežanka Kristin Harila, koje se može vidjeti u video snimci, osudili su kolege alpinisti. Neki od njih tvrde da penjač sa Zapada ne bi bio ostavljen da umre i kažu da bi te scene bile nezamislive u Alpama, što je pokrenulo svađu o tome kako se lokalni Šerpe koriste na Himalaji, prenosi Jutarnji.

Harila (37), popela se na pakistanski K2 27. srpnja, osiguravši svoj 14. najviši vrh u nešto više od tri mjeseca i postala penjačicom koja se najbrže popela na sve vrhove iznad 8.000 metara.

Tijekom svog uspona, nosač Mohammed Hassan pao je sa strmog ruba na vrhu područja poznatog kao Usko grlo, na visini od oko 8200 metara. Harila je rekla da je njezin tim učinio sve što je mogao da spasi gospodina Hassana, ali su uvjeti bili preopasni da bi ga premjestili. Međutim, dvojica penjača koji su također bili na K2 tog dana, tvrde da su kolege planinari bili više zainteresirani za postavljanje rekorda nego za spašavanje života.

Wilhelm Steindl i Philip Flämig kažu da snimke dronom koje su snimili nekoliko sati nakon što su Harila i njezin tim prošli greben, pokazuju penjače kako hodaju po njegovom tijelu umjesto da ga pokušaju spasiti.

Na snimci se vidi da mu pomaže jedna osoba dok se svi ostali guraju prema vrhu. Činjenica je da nije bilo organizirane akcije spašavanja iako su na licu mjesta bili šerpe i planinski vodiči koji su mogli nešto poduzeti.

Među onima koji su ga mimoišli bila je i gospođa Harila.

– Tako nešto bi bilo nezamislivo u Alpama. Tretirali su ga kao drugorazredno ljudsko biće. Da je bio Zapadnjak, odmah bi bio spašen. Nitko se nije osjećao odgovornim za njega. Ovo što se tamo dogodilo je sramota. Živ čovjek je ostao ležati da bi se mogli postaviti rekordi – rekao je Steindl.

Harila je branila svoje postupke, rekavši da je njen tim učinio sve što je mogao da spasi Hassana.

– Jednostavno nije točno da nismo učinili ništa da mu pomognemo. Sat i pol vremena smo ga pokušavali podignuti, a moj snimatelj je ostao još sat vremena da ga čuva. Ni u jednom trenutku nije bio ostavljen sam. S obzirom na uvjete, teško je vidjeti kako se mogao spasiti. Pao je na vjerojatno najopasniji dio planine gdje su šanse da nekoga odnesete ograničene uskom stazom i lošim snježnim uvjetima. Učinili smo sve što smo mogli za njega, rekla je za Telegraph.

Thaneswar Gurugai, generalni direktor Seven Summita koji je organizirao Harilino putovanje, rekao je za Telegraph da je Hassan patio od ozeblina i hipotermije kada je umro.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba