Povećanje cijena znatno iznad prosjeka

Hrvatska na drugom mjestu po rastu cijena u eurozoni

Objavljeno: 02.08.2023. zagorjeinternational

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u srpnju, kliznuvši na 5,3 posto, a Hrvatska je uz Slovačku zabilježila najsnažniji rast cijena, znatno iznad prosjeka, pokazale su u ponedjeljak prve procjene Eurostata, piše Klikaj.hr.

U srpnju je godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena(HICP) u eurozoni iznosila 5,3 posto, dok je u lipnju iznosila 5,5 posto prema statističarima. Na mjesečnoj razini situacija je nešto drugačija jer je zabilježeno da su cijene u srpnju pale za 0,1 posto, nakon što je u lipnju bi zabilježen rast od 0,3 posto.

Cijena energije ove je godine u srpnju bila za 6,1 posto niža nego u istom razdoblju prošle godine, nakon pada od 5,6 posto u lipnju. Svježa hrana na godišnjoj razini poskupjela je za skoro 10 posto, točnije za 9,2 posto što je neznatno snažnije poskupljenje nego u lipnju.

Osim cijena dobara, u blagom je ubrzanju i rast cijena usluga koji se s 5,4 posto koliko je iznosio u lipnju popeo na 5,6 posto, a ako isključimo cijenu hrane i energije, inflacija je u srpnju u eurozoni iznosila 6,6 posto te je time bila niža za 0,2 posto nego u lipnju.

Najveći rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Slovačkoj s iznosom od 10,2 posto.

Odmah na drugom mjestu nalazi se Hrvatska sa srpanjskom stopom inflacije mjerenom HICP-om od 8,1 posto, a u lipnju je iznosila 8,3 posto. Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da su u srpnju porasle za 7,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Baltičke su zemlje mjesecima bilježile najviše stope inflacije, no rast cijena u međuvremenu je usporio i u srpnju najsnažniji je bio u Litvi koja se sa 7,1 posto svrstala uz bok Austriji. U Latviji su cijene porasle za 6,5 posto, a u Estoniji za 6,3 posto, kao i u Njemačkoj. Najblaži rast cijena bilježila je u srpnju Belgija, za 1,6 posto. Slijede Španjolska i Grčka s 2,1, odnosno 3,4 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba