U ZNAKU ZDRAVSTVA: Održana 11. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

JEDNOGLASNO: Nagradu za životno djelo primit će ugledni kirurg Ranko Stare

Objavljeno: 13.07.2023. zagorjeinternational

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije u srijedu su na sjednici jednoglasno prihvatili odluku o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2023. godini. Nagrada za životno djelo dodijelit će se prim. dr. sc. Ranku Stareu, dr. med., specijalistu opće kirurgije te užem specijalistu digestivne kirurgije. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Atletskom klubu “Sloboda”, kapetanu-izborniku Hrvatske reprezentacije osoba s invaliditetom u lovu ribe udicom na plovak Draženu Filipoviću te DVD-u Novi Marof koji obilježava 100. godišnjicu djelovanja, dok će Nagrada za iznimna postignuća u protekloj godini biti dodijeljena poznatom varaždinskom skladatelju Davoru Bobiću i Prvoj gimnaziji Varaždin. 

Veliki projekt 

Jednoglasno je prihvaćen i projekt “Izgradnja i opremanje Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin“.

– Nakon potpisivanja svih potrebnih ugovora, krećemo s izgradnjom tog najvećeg projekta Varaždinske županije. U utorak je potpisan ugovor između OB-a Varaždin i izvođača radova koji u sljedećih mjesec dana moraju pripremiti gradilište i krenuti s radovima. Vrijednost projekta je nešto više od 45 milijuna eura, od čega se 26 milijuna odnosi na građevinske radove, a 18 milijuna eura na opremanje. Naša obveza je osigurati dva milijuna eura za izgradnju podzemne garaže i heliodroma, zahvaljujući kojem će se moći brže zbrinjavati hitni pacijenti. Ljudski život nema cijenu – rekao je župan Stričak.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, županijskog Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Tako će se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ‘pojačati’ s neurološkom djelatnošću te djelatnošću produženog liječenja i palijativne skrbi, Dom zdravlja Varaždinske županije s logopedijom, dentalnim laboratorijem, fizikalnom terapijom, zdravstvenom njegom, psihološkom djelatnošću, djelatnošću radne terapije, a bit će i sestrinskih savjetovališta. Uz djelatnost koju je dosad obavljao, županijski Zavod za javno zdravstvo proširit će se s djelatnostima medicine rada i sporta. Jednoglasno je prihvaćeno i proširenje djelatnosti Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i to poslovima prijevoza bolesničkih uzoraka.

Prihvaćena je i odluka o sklapanju Sporazuma o suradnji između Varaždinske županije i Hercegbosanske županije u Federaciji Bosne i Hercegovine, s ciljem uspostave suradnje na području gospodarstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, kulture, sporta, mladih i drugih područja. Kao što je istaknuo župan Stričak, Varaždinska županija ima puno dodirnih točaka s Hercegbosanskom županijom.

– Od doprinosa pripadnika 7. gardijske brigade “Puma“ koji su sudjelovali u oslobađanju okupiranog područja u toj županiji, do brojnih naših sugrađana koji su rođeni u njoj, a žive ovdje i grade Varaždin i Varaždinsku županiju zajedno s nama. Tako je najpoznatiji “Varaždinec“ rodom iz Livna, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Tamo je rođen i varaždinski biskup mons. Bože Radoš – ukratko je obrazložio župan.

Aktivirala mandat

Jednoglasno je prihvaćena i izmjena Odluke o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima. Osim znanja, ubuduće će se podupirati i izvrsnost u sportu i umjetnosti te na taj način motivirati učenike i studente za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima u sportu i umjetnosti te postizanju što boljih rezultata.

Na sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je godišnje izvješće o poslovanju trgovačkog društva Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o., kao i trgovačkog društva Bukotermal d.o.o. za 2022. godinu. Vijećnici su prihvatili i Odluku o izradi V. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, Izvješće o stanju okoliša županije za razdoblje do 2018. do 2022. godine, godišnje izvještaje o radu Garancijske agencije Varaždinske županije te trgovačkog društva Zona Sjever d.o.o., te druge akte.

Dodajmo kako je na početku sjednice, prisegom, svoj vijećnički mandat u Županijskoj skupštini aktivirala Nadica Dreven Budinski. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba