Ove nedjelje započinje COFA – suvremena folklorna avantura

Na sjever Hrvatske stižu folkloraši iz cijelog svijeta – po prvi put iz Meksika i SAD-a

Objavljeno: 08.07.2023. zagorjeinternational

Sve je spremno za drugo izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA – Contemporary Folklor Adventure (suvremena folklorna avantura), a koji će biti održan od 9. do 14. srpnja diljem Varaždinske županije – čulo se na konferenciji za medije, na kojoj su uz direktoricu i idejnu začetnicu festivala Petru Golubar sudjelovali i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković te gradonačelnik Novog Marofa, ujedno i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Priča

– COFA je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne baštine i plesa. CIOF u svom sastavu broji više od 140 članica, oko 300 festivala i zaista sam sretna da je COFA dio te priče – rekla je direktorica i idejna začetnica festivala Petra Golubar najavivši kako će se ovogodišnje izdanje COFA-e održati u četiri grada (Varaždin, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Lepoglava) te u tri općine (Visoko, Ljubešćica i Maruševec). I ove godine nam u goste dolaze atraktivne folklorne skupine iz cijelog svijeta, a posebno bih izdvojila dvije skupine koje prvi puta dolaze u Hrvatsku na COFA festival. Riječ je o folklornoj skupini iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, a dolaze nam i grupe iz Rumunjske, Poljske i Gruzije. Od domaćih folklornih grupa predstavit će se Varaždinski folklorni ansambl, KUD ‘Toplice’ iz Varaždinskih Toplica, KUD ‘Braća Radić’ iz Općine Visoko, dramska družina Ozana, KUD ‘Klaruš’ iz Maruševca, KUD ‘Ljuba voda’ iz Ljubešćice te KUD ‘Marof’ iz Novog Marofa – najavila je začetnica festivala Golubar.

Službena ceremonija otvorenja festivala COFA započinje ove nedjelje s početkom u 19.30 sati na glavnom gradskom trgu u Varaždinskim Toplicama.

– Ponosni smo što se jedna ovakva manifestacija održava u Varaždinskim Toplicama. Zahvaljujući bogatom programu koji i ove godine nudi COFA festival, naši ljudi moći će kroz pjesmu i ples upoznati običaje drugih zemalja, a uvjerena sam kako će i naše folklorne skupine prikazati svo bogatstvo i ljepotu kraja iz kojeg dolaze – izjavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Tijekom trajanja festivala održat će se čak 27 programski sadržaja. Uz mnogobrojne folklorne nastupe, bit će tu i kreativne folklorne te pjevne radionice pod nazivom ‘Kreativni folklorni lab’, izrada tradicijskog nakita, razne izložbe te predstavljanje gastronomije Varaždinske županije. Službena ceremonija zatvaranja festivala održat će se 14. srpnja, također s početkom u 19.30 sati u Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ u Novom Marofu.

Upoznavanje

– Prilika je to da upoznamo druge kulture, osobito tradicijske kulture, ali i prilika da se drugima predstave KUD-ovi s ovog područja. Kulturni centar spreman je ugostiti sve koji će doći u Novi Marof – rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pozvavši sve zaljubljenike u folklor da dođu na završnicu festivala.

I dok je ovogodišnji programski partner festivala Varaždinski folklorni ansambl, generalni pokrovitelj je Varaždinska županija.

– Ovakve vrste festivala donose nam ono što možda nemamo priliku vidjeti u našem svakodnevnom životu, već smo se s nečijom tradicijom, običajima, plesom i pjesmom mogli upoznati samo putem medija. S jedne strane moći će se vidjeti i upoznati naša turistička baština i blagodati koje imamo putem naših folklornih ansambala, a na svoje će doći i svi naši domaći ljubitelji folklora koji će vidjeti tradiciju i sve ono što se u svijetu može vidjeti – rekao je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Ove godine programski sadržaj festivala bit će i dokumentiran i to zahvaljujući produkcijskog kući Scarlett films iz Indije, a dokumentaristički film pod nazivom ‘COFA FOLK FESTIVAL’ trebao bi biti premijerno prikazan na najpoznatijem filmskom festivalu u Cannesu te idućem izdanju COFA-e. 

Uz mimohod i nastup folklornih skupina na Franjevačkom trgu, 14. srpnja, u Atriju Županijske palače bit će predstavljena i interaktivna izložba glazbenih instrumenata. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba