Mještani Brezovice Petrovske i dalje se negoduju zbog jakog smrada smeća, iz Krakoma poručili:

“Svjesni smo da se na toj lokaciji radi divlje odlagalište i s Općinom radimo na rješenju” 

Objavljeno: 01.07.2023. VH

Već smo ranije pisali kako mještani Brezovice Petrovske muku muče sa smradom iz kontejnera koji je, kako tvrde, uvijek pretrpan otpadom, pa se velika količina smeća gomila i oko njega. Mještani tvrde da su nekoliko puta svjedočili i kako na spomenutu lokaciju smeće dovoze i ljudi koji ne stanuju u Brezovici Petrovskoj, pa čak niti u Krapinsko – zagorskoj županiji, a sudeći prema registarskim oznakama na vozilima.

O svemu smo već ranije kontaktirali društvo Krakom d.o.o. koja je zadužena za pražnjenje otpada na području općine Petrovsko, a iz koje su nam tada poručili da je kontejner neko vrijeme bio nedostupan zbog sanacije prometnice.

Nepristupačnost

Kako su nam u novom upitu odgovorili, taj je kontejner postavljen na tu lokaciju kako bi se izašlo u susret mještanima Brezovice Petrovske, odnosno, kako oni ne bi svoje spremnike morali nositi daleko od svojih domova, s obzirom na to da je naselje nepristupačno vozilima Krakoma.

– Kontejner je postavljen zbog cestovne nepristupačnosti naselja specijalnim vozilima za odvoz otpada. Ukoliko bi se korisnicima na navedenim kč. br. dostavili spremnici za odlaganje otpada, isti bi spremnike za otpad bili dužni iznijeti na najbližu javnu površinu gdje je omogućen pristup specijalnim vozilima. Kako bismo izašli u susret stanovnicima naselja, postavljen je kontejner. Također, isti se prazni sukladno rasporedu pražnjenja otpada za područje općine Petrovsko, a po pozivu mještana ili Općine i češće – kažu iz Krakoma, a što su i oprimjerili:

– Dana 23. svibnja obaviješteni smo da je kontejner ispunjen otpadom te da otpada ima i oko kontejnera. Dana 26. svibnja kontejner je ispražnjen te je očišćen otpad oko istog. Dana 28. svibnja ponovno smo dobili dojavu da je oko kontejnera istovaren otpad od poljoprivrednih radova. Kontejner je ponovno ispražnjen u prijepodnevnim satima, dok je za čišćenje otpada oko kontejnera potrebno dovesti stroj kako bi se ponovno očistio prostor oko potonjeg. Istog dana, a nakon pražnjenja kontejnera, u prostorije uprave našeg društva pristupio je gospodin koji se predstavio kao predstavnik mještana te mu je objašnjeno da smo navedenog problema svjesni te da se aktivno radi na rješavanju gorućeg pitanja za mještane naselja Brezovica Petrovska – dodaju iz društva. 

Divlje odlagalište

Svjesni činjenice da se od navedene lokacije radi ilegalno odlagalište otpada za šire područje u postupku su, kažu, zajedno s Općinom Petrovsko, pronalaska dugotrajnog rješenja za predmetnu lokaciju. 

Nadalje, upitali smo i mogu li oni na neki način spriječiti ili kazniti one koji dovoze otpad kod spomenutog kontejnera, a nisu s područja opčine.

– Kazne za ilegalno odlaganje otpada na području JLS u nadležnosti su komunalnog redarstva jedinice na čijem se području otpad ilegalno odlaže. Društvo Krakom d.o.o. može kažnjavati po osnovi ugovornih kazni samo svoje korisnike za koje se ustanovi da ne razvrstavaju otpad u valjani spremnik sukladno uputi koja se na početku svake kalendarske godine šalje svim korisnicima uz obračunski račun – poručili su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba