Varaždinski branitelji Dravom krenuli prema Vukovaru u spomen na poginule branitelje

„Prijateljstva koja su iskovana u Domovinskom ratu nikada se ne zaboravljaju“

Objavljeno: 16.06.2023. zagorjeinternational

Spustom Drava-Dunav, Varaždin-Vukovar 2023., kojeg organiziraju članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije, varaždinski branitelji i ove godine obilježavaju 32. godišnjicu odlaska Zasebne postrojbe policije Policijske uprave varaždinske u obranu grada Vukovara, a ujedno time odaju počast svojim suborcima koji su svoje živote položili na Oltar domovine.

Ovaj već tradicionalan spust održava se 18. godinu zaredom, a podršku im je došla pružiti i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić te ravnateljicom Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije“ Sanjom Kopjar.

– Cilj ovog spusta je da se na još jedan simboličan način povežu dva grada prijatelja – Varaždin i Vukovar koji su od 1991. godine povezani neraskidivim vezama jer prijateljstva koja su iskovana u Domovinskom ratu nikada se ne zaboravljaju. Upravo tome svjedoče i ovi branitelji koji punih 32 godine njeguju taj odnos pun poštovanja i povjerenja. Osim što na ovaj način odajemo počast svim hrvatskim braniteljima, posebno se prisjećamo 21 poginulog i 5 nestalih pripadnika zasebne postrojbe policije PU varaždinske – rekla je zamjenica Zagorec, napomenuvši kako ovaj spust ima i ekološku notu s ciljem da se istakne važnost rijeke Drave, europske Amazone kako ju mnogi vole nazivati.


Kako je pojasnio predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije  Damir Makovec, spust u dužini od oko 300 kilometara od Donje Dubrave do Vukovara traje 7 dana. Tijekom spusta je predviđeno i kampiranje u Križnici, Sopju, Nardu i Aljmašu, s konačnim završetkom putovanja u Vukovaru.

– Ovim spustom odajemo počast svim pripadnicima posebne jedinice PU varaždinske koji su 11. rujna 1991. godine upućeni na izvršenje zadatka obrane grada Vukovara i gdje smo doživjeli velike gubitke. Poginuo je 21 pripadnik naše postrojbe, njih petorica se još uvijek vode kao nestali, 66 ih je bilo ranjenih i 119 nas je završilo u srpskim logorima – rekao je Makovec istaknuvši kako su na spustu od Varaždina do Vukovara odlično prihvaćeni od žitelja mjesta uz rijeku Dravu, posebice od braniteljske populacije.

– Međusobno se poštujemo i cijenimo i upravo taj osjećaj zajedništva nas održava, a sam završni susret s kolegama iz Vukovara je uvijek poseban. Emocije su uvijek podijeljene, s jedne strane obuzme nas tuga, a s druge sreća – otkrio je Makovec.

Kako je rijeka Drava i višestruko zaštićeno područje (područje Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000), podršku ovogodišnjem spustu i ove godine dala je Javna ustanova “Priroda Varaždinske županije”, kao i  Sveučilište Sjever.

– Tijekom spusta, kao i prošle godine, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Lovorke Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever, provest će se istraživanje kvalitete vode rijeke Drave, uzimanjem uzoraka vode radi ispitivanja prisustva teških metala. Kako se sam spust provodi unutar višestruko zaštićenog područja Regionalnog parka Mura – Drava svi sudionici spusta su na neki način i promotori prirodnih vrijednosti ovog područja koje je ujedno dio i velikog prekograničnog petodržavnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. Naime, na samom području rijeke Drave evidentirano je preko 300 vrsta ptica, velik broj vrsta iz skupina vodozemaca, gmazova, sisavaca, a i šumsko područje uz rijeku Dravu od izuzetne je važnosti za očuvanje ne samo na nacionalnoj, već i europskoj razini – zaključila je ravnateljica JU “Priroda Varaždinske županije” Sanja Kopjar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba