Domaći robotičari briljirali među 500 natjecatelja na ‘European RoboCup Junior 2023.’

VARAŽDIN: Hrvatska ima europskog prvaka u robotici

Objavljeno: 11.06.2023. zagorjeinternational

Svečanom podjelom medalja i priznanja završen je ‘European RoboCup Junior 2023.’ u Varaždinu. Hrvatska ima europskog prvaka u ‘CoSpace Preliminary’ kategoriji u kojoj se natječu učenici mlađi od 14 godina. Riječ je o ‘Data CRO Teamu’ kojeg čine učenici šestog razreda varaždinske ‘Šeste osnovne škole’ Filip Smuđ, Gabrijel Kraljić i Petar Habek, inače polaznici ‘Centra izvrsnosti’ za robotiku Varaždinske županije, a kojima je mentor Ivica Kolarić. Upravo njima medalje i priznanja uručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, dok je najboljima u kategoriji ‘Rescue’ medalje i priznanja uručio župan Anđelko Stričak.

Nogomet

Treće mjesto tako je u kategoriji ‘Soccer Lightweight Entry’ pripalo ekipi ‘AutoPrikratki’ koju čine Franko Prikratki i Branimir Bobinac, mentor Ivica Kolarić. Riječ je o kategoriji namijenjenoj početnicima do 19 godina u kojoj roboti igraju nogomet jedan na jedan. Brončana medalja u kategoriji’ Soccer Lightweight’ u kojoj nogomet igraju dva robota po timu, pripala je ekipi ‘Centra izvrsnosti’ Varaždin, a koju čine Duje Handabaka i Borna Svržnjak, mentor Ivica Kolarić.

Svakako valja istaknuti i osvojeno treće mjesto u kategoriji ‘CoSpace Advanced’ koje je pripalo ekipi ‘BITSHIFT’ u sastavu: Antoni Glad, Filip Melnjak, Barbara Prutki i Ivan Melnjak, pod vodstvom mentora Gorana Šporčića.

Nagrada za ‘Best Poster’ u kategoriji ‘Soccer Entry’ za mlade do 19 godina pripalo je ekipi ‘Robofreak’ koju čine Viktor Žmegač i Dino Furjan, polaznici ‘Centra izvrsnosti’ Varaždinske županije, također pod vodstvom Ivice Kolarića. I oni najmanji od pet do devet godina u kategoriji ‘OnStage First Steps’ pod zajedničkim imenom “Varaždinci” dobili su priznanje za ‘Best Poster’. Riječ je o Janku Mežnariću, Luki Pecevskom, Ivanu Seidlu, Dorijanu Mlakaru i Jani Gušić iz Dječjeg vrtića Varaždin, a pod vodstvom Marije Kolarić Bencun.

500 natjecatelja

‘European RoboCUp Junior 2023.’ okupilo je 162 natjecateljska tima s preko 700 sudionika iz 18 zemalja. Hrvatska je nastupila s 29 timova. Više od 500 natjecatelja pod vodstvom 200-tinjak mentora svoja znanja i vještine odmjerila su u 15 kategorija.

Njemačka je osvojila četiri zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje. Italija četiri zlatne i četiri srebrne. Mađarska tri zlatne, tri srebrne i jednu brončanu, dok je Francuska osvojila dvije zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Sloveniji je pripala jedna zlatna i jedna brončana medalja. Nizozemskoj jedna srebrna, Slovačkoj dvije srebrne i dvije brončane, Izraelu jedna srebrna, a Južnoj Koreji jedna brončana.

Organizator natjecanja bilo je ‘Hrvatsko društvo za robotiku’, dok su partneri bili Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba