Koprivnički ‘Komunalac’ održao edukativnu manifestaciju na gradskom groblju

Jedinstvenom šetnjom kroz mauzoleje upoznali povijest svojeg mjesta

Objavljeno: 06.06.2023. zagorjeinternational

‘Komunalac’ član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine te se tom prilikom pridružio akciji ‘Tjedan upoznavanja groblja Europe’. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Stoga je prošli tjedan s povjesničarom Hrvojem Petrićem, održao edukativnu šetnju i upoznavanje s grobljem tijekom koje je bilo prikazano nekoliko grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju. Kratko predavanje o višestoljetnom razvoju Grada i nastajanju koprivničkih groblja dr. sc. Petrić je održao u kapeli Svetog Duha, a potom je započela edukativna šetnja grobljem. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji, posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca i zadnji su svjedoci njihova postojanja, prenosi Danica.

– Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antropologijskim djelima koje krije naše groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad – ističu iz ‘Komunalca d.o.o.’

Edukativnu šetnju posjetila je direktorica sektora zelenih površina, groblja i tržnice, Tanja Vukušić sa svojim suradnicima te klub umirovljenika Gradskog društva Crvenog križa “Volonter – penzioner“.  ‘Smutek – domaći kutek’ za sve je posjetitelje osigurao domaću zlevanku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba