Nakon prvih mjesec dana u ravnateljskoj fotelji muzeja, Goranka Horjan poručuje:

IMA PUNO POSLA: ˝Na Trakošćan svi trebaju gledati kao na prioritet˝

Objavljeno: 04.06.2023. Marta Čaržavec

Po zanimanju povjesničarka umjetnosti i profesorica engleskog jezika i književnosti, Goranka Horjan doktorirala je na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, bila je dugogodišnja ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja u kojima je vodila velike investicije poput izgradnje i opremanja Muzeja krapinskih neandertalaca i obnove dvorca Veliki Tabor u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Dva mandata bila je na čelu Etnografskog muzeja u Zagrebu i tamo započela obnovu glavne zgrade muzeja, prekrasnog secesijskog spomenika u centru Zagreba kojeg je, kako kaže, zatekla u užasnom stanju. Netom prije odlaska dovršila je investiciju uređenja i rekonstrukciju zgrade za novu muzejsku čuvaonicu u Kačićevoj, u samom srcu Donjeg grada. Preko 35 godina, Horjan radi u muzejskoj djelatnosti, a prvog svibnja stupila je na dužnost ravnateljice Muzeja Dvor Trakošćan. Prvih mjesec dana u ravnateljskoj fotelji bio je povod našeg razgovora u kojem nam je Horjan otkrila zašto se prijavila na mjesto ravnateljice Muzeja, koje su boljke u kulturi na području Varaždina i Zagorja, a uz to je prokomentirala i gorući problem izmuljivanja jezera i najavila novitete u Dvoru…

Zašto ste se prijavili na ravnateljsko mjesto trakošćanskog muzeja?
Na žalost, nastavak provedbe projekta uređenja Etnografskog muzeja, onako kako smo ga zamislili u okviru EU projekta ‘Obnovljena baština za pametan i održiv razvoj u hiperovezanom svijetu’ za koji smo dobili sufinanciranje iz fondova EU i ishodili pravomoćnu građevinsku dozvolu, zaustavljen je zbog nedostatka sredstava ali i dobre volje ključnih dionika pa mi je to bio poticaj za promjenu. Dvor Trakošćan je vjerujem dobar izbor jer je lokacija velikog potencijala, ali i brojnih izazova. Imam bogato iskustvo i mnogo uspješnih projekata iza sebe pa će mi biti zanimljivo vidjeti je li moguće i u Trakošćanu ostvariti pozitivne pomake kako sam napravila u drugim muzejima, ali i organizacijama koje sam vodila.

Kako se osjećate na poziciji ravnateljice Muzeja Trakošćan? Kakvo ste stanje zatekli i čime ste se do sada uspjeli pozabaviti?
Dvorac Trakošćan je ikonički spomenik feudalne arhitekture, prisutan u svakoj turističkoj brošuri kojom se naša zemlja reklamira, no čini mi se da osim uhodane rutine nema jasnu razvojnu strategiju i viziju budućnosti koja uključuje suvremene trendove. Moji prethodnici su se trudili ulagati u održavanje i poboljšanje infrastrukture, a to je zaista posao bez kraja i konca, obzirom na veličinu i složenost ovog jedinstvenog kompleksa. Osim dvorca i gospodarskih zgrada, kapele, ribarske i vrtlarske kućice, parka, jezera, poučnih staza tu je prisutan i osebujni način upravljanja svim onim što čini ovaj muzej specifičnim. Izazovi su brojni – počnimo od jezera – čije izmuljavanje ne ide predviđenim tempom i za sada mu se ne nazire kraj. Obilne svibanjske oborine aktivirale su klizišta, i odrone, uništeni su dijelovi šetnica i staza, procurili su krovovi i to je trenutno u našem fokusu. Muzej nema dovoljno zaposlenika i to je nešto s čime se treba uhvatiti u koštac. Vidjela sam to već prilikom prijave na natječaj no tek kada se sagleda obim posla na terenu dobijete pravu sliku o alarmantnom stanju ljudskih resursa.

Osim toga, postoje li još neki problemi Muzeja koje bi trebalo riješiti u narednom razdoblju?
Osim sanacija na dvorcu, okolišu i već spomenutog zapošljavanja potrebno je dogovoriti i režim održavanja ogromnih šumskih površina za što Muzej nema potrebne zaposlenike niti mehanizaciju. Zamolili smo za sastanke s relevantnim poduzećima i ustanovama pa se nadam da ćemo postići konsenzus kako poboljšati upravljanje prostorom. Ima nekoliko planiranih projekata povećanja dostupnosti koji nisu dobili pozitivna rješenja konzervatora pa ćemo se i time pozabaviti.

Nužno je uspostaviti muzejsku pedagogiju kako bi Trakošćan mogao ispunjavati svoju osnovnu edukativnu zadaću. Potrebno je raditi na izložbenim projektima, provoditi istraživanja i njegovati autorski pristup projektima. Svakako treba osnažiti aktivnosti u profesionalnim muzejskim organizacijama jer to donosi nova znanja i ideje. Hitno treba uspostaviti funkcionalan marketing i odnose s javnošću, te pokrenuti bolju zaštitu vrijednih kolekcija. Ukratko – gdje god pogledate tu nešto treba poduzeti.

Bili ste dugogodišnja ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja. Što se u tom kompleksu promijenilo do danas?
Upravo smo sada u svibnju na Međunarodni dan muzeja proslavili 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja koji su posebno ustrojena muzejska ustanova u Republici Hrvatskoj jer objedinjuju pet različitih, međusobno udaljenih muzeja. Oni su na odličan način kapitalizirali svoje prednosti i danas su drugi najposjećeniji muzej u Lijepoj našoj odmah iza Arheološkog muzeja Istre koji vodeće mjesto ima zbog ulaznica u pulsku Arenu. Dakle, Muzeji Hrvatskog zagorja nalaze se ispred svih zagrebačkih muzeja, pa čak i ispred destinacije kao što su Dubrovnik i Split s milijunskim brojevima turista. Novo vodstvo muzeja nastavilo je raditi na daljnjim poboljšanjima, osmišljavaju se novi programi, Muzeji nastavljaju djelovati na polju međunarodne kulturne suradnje i uspješno nadograđuju reputaciju ustanove što svakako želim uvesti u Trakošćan koji je ostao pomalo izoliran od suvremenih trendova u struci.

Nakon toga, bili ste ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu? Možete li usporediti publiku/posjetitelje u metropoli i u Varaždinskoj županiji?
Ne volim generalizirati i potrebno je naglasiti da svaka lokacija ima svoje prednosti i mane. Ono što me je šokiralo kada sam došla u Zagreb je bila jako slaba posjećenost Etnografskog muzeja. Nisam mogla pojmiti da je to problem u najvećem, glavnom gradu naše zemlje jer upravo muzeji u svjetskim metropolama obaraju rekorde posjećenosti. Još i danas ne mogu do kraja objasniti činjenicu kako je među prvih pet najposjećenijih samo jedan muzej iz glavnog grada. Čak je Galerija Klovićevi dvori na sedmom mjestu, a daleko je najjači izložbeni prostor u Hrvatskoj. Trakošćan ima dobar posjet organiziranih učeničkih grupa, a privlačan je i stranim i domaćim posjetiteljima, ali primjerice nema nikakvu promidžbu u Zagrebu, a koliko znam niti drugdje. Nisam primijetila niti jedan atraktivan oglas, niti destinacije, niti programa za razliku od Muzeja Hrvatskog zagorja koji svake godine imaju nekoliko kampanja. Lokalno oglašavanje koje se prakticiralo u Trakošćanu zasigurno ne može donijeti nove posjetitelje. Vjerujem da postoji prostor za intenzivniju suradnju sa županijskom turističkom zajednicom i da ćemo uspeti napraviti pomake. Želim vjerovati da u turističkom sektoru Trakošćan vide kao prioritet. Zasigurno ćemo uložiti u promidžbu jer je pred nama i velika obljetnica slijedeće godine.

Istaknuta ste hrvatska muzealka, ističe Vas i po brojnim uspješno provedenim projektima. U čemu je Vaša tajna? Koje biste projekte posebno istaknuli?
Nema tu velikih tajni. Treba pripremiti projekte i prijavljivati se – nećete uvijek proći no neki će projekti biti dobro ocijenjeni i dobiti potporu. Uvijek sam vodila ustanove koje su se same morale izboriti za financiranje. Naime, ima i onih sretnika koje proglase strateškim projektom pa se sredstva iz fondova EU direktno usmjere na njihovu investiciju bez da moraju konkurirati brojnim drugim prijaviteljima. Budući da sam oduvijek bila aktivna u području međunarodne kulturne suradnje među prvima sam krenula s izradom projekata pa su se zaredale uspješnice – od projekta CRAFTATTRACT iz 2006. godine, preko eCULTValue realiziranog iz fantastičnog programa Obzor 2020 koji u 100 postotnom iznosu pokriva istraživačke projekte. Zatim je tu uspješna prijava za Studio Galerije Antuna Augustinčića koju sam predala zadnji dan svog mandata u Muzejima Hrvatskog zagorja i zahvaljujući kojoj su ostvarili financiranje od preko 20 milijuna kuna za provedbu investicije, pa sve do već spomenutog projekta obnove Etnografskog muzeja i zadnjeg projekta ‘Rekonstrukcije napuštene zgrade Zemaljske pivnice u Kačićevoj’ za što sam iz ITU brownfield mehanizma osigurala preko 34,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Od nekoliko monografija na kojima ste radili, posebno je zanimljiva monografija ‘Tradicijski i umjetnički obrti Krapinsko – zagorske županije’. Možemo reći kako nove generacije sve manje pokazuju zainteresiranost u tim poljima… Kako to komentirate?
Radila sam nekoliko monografija tijekom svoje karijere. Prva monografija Krapinsko – zagorske županije bila je obljetnička, za stubički kraj – ‘Osam stoljeća Stubice’, a onda i ona o obrtima koja je slijedila našu inicijativu europskog projekta CRAFTATTRACT u sklopu kojeg smo uspostavili prvi Centar tradicijskih obrta i vještina u Kumrovcu. Snažno smo poticali sve oblike nematerijalne kulturne baštine i sudjelovali u pripremi upisa pojedinih fenomena na UNESCO-vu reprezentativnu listu. Etnografski muzej je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija bio iznimno aktivan u prezentaciji te vrste baštine u svijetu. Za nju postoji velik globalan interes koji možda nije dovoljno valoriziran u nacionalnom kontekstu. A komentar na vaše pitanje je kratak i u duhu tradicijske poslovice – ˝Što siješ to i žanješ˝. Naime, percepcija vrijednosti u nekom društvu mora se pažljivo graditi, od najmlađeg uzrasta i obitelji, preko školovanja i neformalnih modela učenja pa sve do javnog medijskog prostora. U zapadnoeuropskim zemljama muzeji su prepuni djece koja tamo aktivno održavaju nastavu. Ne projure samo kroz muzej. Moji kolege iz Muzeja grada Liverpoola (koji je manji po broju stanovnika od Zagreba) imaju oko milijun posjetitelja godišnje dok je Etnografski muzej prošle godine obišlo tek oko 13.000 građana. Naše gostujuće izložbe u drugim zemljama uvijek su bile znatno posjećenije od domaćih.

Koje biste projekte u kojima ste sudjelovali do danas istaknuli kao posebno drage? Koji od njih imaju učinak na kulturu sjeverne Hrvatske?
U svojoj karijeri bih posebno izdvojila izgradnju Muzeja krapinskih neandertalaca jer sam uspjela izvući investiciju iz nerealnih uvjeta u kojima je započeta i zbog toga potpuno zaustavljena te je vratiti među prioritete Ministarstva kulture što je osiguralo sva potrebna sredstva za njezin završetak. Uređenje dodatnih sadržaja nije se odvilo onako kako smo htjeli i drago mi je da se sada pokreće nadogradnja posjetiteljskog centra koji je nužan.

Čini mi se da Zagorje malo kaska za ostatkom zemlje. Moram reći da sam u zadnje vrijeme više surađivala na projektima u drugim regijama koje su se opredijelile za ulaganja u interpretacijske centre, aktivaciju baštine, kulturne rute i slično. Neke inicijative koje sam predložila u Zagorju nisu ”pale na plodno tlo” i to mi je zaista žao jer ovaj prelijepi dio Hrvatske može puno toga ponuditi. U Trakošćanu trenutno pripremamo prijavu za INTERREG projekt sa slovenskim partnerima, a temelji se na holističkom pristupu baštini. Na zabavan i poučan način uz igrifikaciju želimo unaprijediti kvalitetu doživljaja posjetitelja pa se nadam da će to biti prepoznato u evaluaciji jer u konceptu koristimo recentne muzeološke spoznaje.

Kako su vaše imenovanje primili radnici i kustosi Muzeja? Kakav imate odnos s njima, koliko se slažete, a koliko razlikujete – kako biste opisali suradnju?
Nastojim uspostaviti dobar i kolegijalna odnos i to očekujem s druge strane. Dolazim iz muzeja koji je potpuno drukčije funkcionirao pa će sigurno trebati strpljenja da se stvari poslože. U Trakošćanu pak radi mali kompaktan tim koji ima svoje uhodane prakse. Trudimo se zajedno postići dogovor oko ključnih pitanja. Smatram da je važno postaviti dobru komunikaciju jer kolege zaista imaju veliko iskustvo rada na destinaciji što je više nego dragocjeno. Prilagodbe koje će poboljšati funkcioniranje poslovanja bit će nužne no još pratim postojeće prakse i rutine. Neke nisu idealne, ali na to znatno utječe nedostatak zaposlenika i neadekvatna sistematizacija radnih mjesta što je na popisu promjena koje će se uvesti. No to je dugotrajniji postupak i zahtjeva podršku osnivača, a povezan je i s financiranjem radnih mjesta. Primanja zaposlenika su zaista mala i demotivirajuća pa će biti sve teže naći one s potrebnim vještinama i kompetencijama. Danas su formalni uvjeti samo jedan početni kriterij na kome bi nadogradnjom čitavog niza poželjnih znanja i vještina trebalo stvoriti snažnu resursnu osnovu za transformaciju ustanove. Taj problem primjećuju kolege ravnatelji diljem Hrvatske. Apostrofirala bih riječi poznatog ekonomiste Robeta Reicha koji je rekao da ˝ Nema održivog razvoja bez dobro plaćenih zaposlenika˝.

Što mislite o projektu izmuljivanja kojeg ste ranije spomenuli? Umanjuje li on cjelokupnu ponudu? S druge strane, uskoro se otvara ‘Lake bistro Trakošćan’ – kakve su Vaše prognoze?
Svjesna sam da je to ogroman zahvat i želim vjerovati da Hrvatske vode čine sve da se radovi uspješno okončaju i da se voda vrati u jezero. Dvorac i jezero čine jednu savršenu okolišnu simbiozu i naša lokacija sigurno gubi veliki broj posjetitelja koji često kažu da ˝će doći čim se jezero napuni vodom˝. Čitav naš novouspostavljeni sustav ulaza i naplate bio je razrađen i izgrađen oko posjeta ambijentalnoj cjelini tako da nam je postojeće stanje veliki hendikep.

Veselim se novoj ugostiteljskoj lokaciji jer smatram da je to važna sastavnica ponude. Očekujem nešto novo i atraktivno jer hotel i restoran imaju klasičnu ponudu. Odmak i inovativni pristup bio bi dobrodošao. U sklopu projekta kojeg prijavljujemo želimo aktivirati čitav prostor – u dvorcu i izvan njega – jer samo tako možemo produžiti posjet, povećati kvalitetu doživljaja, ali i potrošnju na lokaciji stoga se nadam dobroj suradnji.

Što biste naveli kao ”mamac” u Dvor Trakošćan i posjet Muzeju?
Kao što sam već naglasila glavni mamac dolaska je jedinstveni prekrasni ambijent dvorca i jezera koji je neponovljiv adut Trakošćana. Bogatstvo očuvanog interijera daleko nadmašuje neke druge slične lokacije koje nisu uspjele u toj mjeri sačuvati autentično okruženje. No nemojmo se zavaravati da je to dovoljno. Današnja publika je u potrazi na novim atrakcijama i Trakošćan će morati ponuditi nešto što će nadograditi postojeću kvalitetu. Većina naših stanovnika je već posjetila dvorac i i treba im motiv da dođu ponovno.

Kako gledate na Ministarstvo kulture?
Oni su naš osnivač i osiguravaju svake godine velika sredstva za funkcioniranje muzeja pa su stoga primarni dionik. Ključni su nam za planiranu reorganizaciju i zapošljavanje, a niti jedan zahvat na kompleksu ne može se obaviti bez suglasnosti nadležnog konzervatorskog odjela koji je također ustrojen unutar Ministarstva. Moraju dati suglasnost na svako ulaganje. Nove kulturne politike počivaju na strateškim prioritetima koje svi dijelimo te očekujemo odličan partnerski odnos jer nam je i interes zajednički.

Kakav ste plan napravili za Muzej u narednom razdoblju? Ima li nekih noviteta?
Trakošćan nije imao vlastitih izložbenih projekata pa smatram da to treba promijeniti. Muzejska djelatnost je razlog zašto smo osnovani i to poslanje moramo ispuniti. Slijedeće godine je 70 godina od otvaranja Muzeja pa ćemo to iskoristiti za izložbe o povijesti dvorca i njihovih vlasnika koje ćemo oblikovati na zanimljiv način. Pobornik sam igrifikacije jer ona na poseban način involvira posjetitelje u sadržaj muzeja i nadam se da ćemo imati prilike to implementirati unatoč zahtjevnim ulaganjima.

Svakako treba uložiti u promidžbu. Web stranica nam je zastarjela, aktivnosti na društvenim mrežama gotovo da nema, pa će to biti na listi prioriteta. Planiram i intenzivniju suradnju s drugim muzejima. Naša lokacija objedinjuje i kulturnu i prirodnu baštinu pa će prva izložba koju otvaramo 14. lipnja biti u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem pod nazivom ‘Razotkrivanje’. Na odabranim fotografijama prikazuje se kohabitacija žive i nežive prirode. Savršenstvo evolucije u kojem se kukci Mikšićeve zbirke stapaju s mineralima i stijenama na kojima su snimani bit će fascinantni i našim posjetiteljima. Izložit će se i originalni uzorci minerala i stijena, a postav će biti otvoren na prvom katu našeg izložbenog prostora, a na jesen pripremamo međunarodnu izložbu ‘Žene nose svijet’ koja će biti otvorena u sklopu Dana europske baštine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba