Održan Okrugli stol ‘Nekretnine u biznisu’ koji je otvorio mnoge gospodarske teme

“Informacije koje smo dobili su implikator gdje se gospodarstvo danas nalazi”

Objavljeno: 26.05.2023. zagorjeinternational

Hrvatska u Schengenu – što to znači za cijene nekretnine, kakav imaju utjecaj strani investitori na tržište nekretnina?  U koje se nekretnine isplati investirati ? Čemu posvetiti pažnju prije ulaska u investiciju? Kakav imamo u Sloveniji i Hrvatskoj pristup na tržištima za dionice nekretninskih tvrtka?  Investitori – izvođači radova – s kakvim se problemima susreću prilikom prodaje? Osjeća li se manji broj upita za gradnju? Kupci nekretnina u Hrvatskoj su u velikoj mjeri – stranci, kako zaštititi domaćeg kupca? EU tržište nekretnina – cijene su u padu, zašto tome nije tako u Hrvatskoj i Sloveniji koje bilježe rast od 15 posto?  Na koji načine možemo potaknuti, investicije, te prenamjenu industrijskih prostora u druge namjene?  

Panelisti 

Ovo su samo su neke od  tema na koje su odgovore pokušali dati panelisti okruglog stola ‘Nekretnine u biznisu’. O navedenim temama diskutirali su vlasnik najveće hrvatske tvrtke specijalizirane za visokogradnju – Kamgrad, Dragutin Kamenski,, te predsjednik poslovnog kluba Skup za Zagorje, koji se bavi širenjem poslovne klime u Zagorju i usmjeravanjem poslovnih projekata u suradnji s lokalnom upravom i samoupravom; Direktorica tvrtke Stanart Gordana Piljić koja je već dugi niz godina članica upravnog odbora Udruženja društva za posredovanje nekretninama i djeluje u sklopu Gospodarske zbornice Slovenije pri čemu važno utječe na razvoj tog područja; Vlasnica agencije za nekretnine Arrivo Ajda Kaluža; Odgovoran za postavljanje i razvoj poslovanja u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini u Colliers Advisory Filip Vučagić i vlasnik hrvatske agencije za nekretnine Opereta Boro Vujović koji je istaknuo kako u hrvatske nekretnine najviše ulažu – stranci:  

– 40 posto investicija u nekretnine u Hrvatskoj su strana ulaganja, a na obali se ta brojka penje na 80 posto. Do sada su u kupovanju nekretnina prednjačili kupci iz Slovenije, a sada su prvi Nijemci – rekao je Boro Vujović.

Predsjednik poslovnog kluba SLO CRO Saša Muminović, na kraju konferencije istaknuo je kako za uspješnost ove konferencije zaslužna dobra suradnja i dobri govornici.

Gospodarstvo 

– Informacije koje smo dobili oko usmjeravanja tržišta i oko pada broja transakcija su također neki implikator gdje se gospodarstvo danas nalazi jer znamo da je građevina također među prvim djelatnostima koja reagira na bilo kakve promjene u gospodarstvu – dodaje Muminović.  

Jedna od tema bila je trend vezan uz promjene na tržištu nekretnina vezanih za ulazak Hrvatske u Schengen. Dragutin Kamenski istaknuo je kako smo ulaskom u Schengen postali interesantni ostalim članicama Europske unije u smislu nekretnina, budući da smo zemlja koja je sigurna, ima dobar geografski položaj i dobru klimu. Također je istaknuo kako treba očekivati manji porast cijena, ali da povratak na staro ne očekujemo.  

Panelisti su odgovarali na pitanja koja su primarno bila vezana uz cijene nekretnina, kakav utjecaj imaju strani investitori na tržište nekretnina te u koje se nekretnine isplati investirati.  

Boro Vujović tijekom rasprave podcrtao je kako je svaka nekretnina priča za sebe i ne isplati se generalizirati niti pretjerano kalkulirati na kojoj je lokaciji povoljnije kupiti nekretninu jer svaka lokacija ima svoje prednosti, a trendovi za potražnju rapidno se mijenjaju i rijetko koje područje u Hrvatskoj neće biti iskorišteno na neki način.  

Šira situacija 

Panelisti su se dotaknuli i pitanja trenutne situacije u svijetu, pa su se i otvorile teme koje su bile vezane uz to osjeća li se manji broj upita za gradnju s obzirom na situaciju u Europskoj uniji i rat u Ukrajini, te oporavljanje nakon COVID pandemije. Gordana Piljić ističe kako ljudi nakon COVID pandemije više teže nekretninama koje se nalaze u prirodi, te da su zemljišta koja su više izolirana, trenutno traženija na tržištu. Jedna od tema bila je i zaštita investitora i kupaca, te s kojim se potencijalnim problemima investitori susreću prilikom prodaje s obzirom na to da je potražnja veća od ponude. Sukladno tome, otvorila se tema kako privući investitore u Zagorje te je panelistima bilo postavljeno pitanje očekuju li da će tržište uskoro prepoznati komparativne prednosti Zagorja za kvalitetu stanovanja i jačeg ulaganja u nekretnine za stanovanje?  

– Gospodarstvo Zagorja je unazad nekoliko godina u evidentnom gospodarskom napretku , stvarni potencijal Zagorja je izuzetno velik – nadovezao se Dragutin Kamenski.  

Panelisti su se dotaknuli i aktualnog pitanja Hrvatske u Schengenu  – što to znači za cijene nekretnina i kakav imaju utjecaj strani investitori na tržište nekretnina? Gordana Piljić i Ajda Kaluža su, iz prve ruke, objasnile kako je bilo u Sloveniji prilikom otvaranja Schengena. 

Okrugli stol ‘Nekretnine u Biznisu #2023’ koji je održan u organizaciji poslovnog kluba Skup za Zagorje, poslovnog kluba SLO CRO te Hrvatske gospodarske komore Županijska komora Krapina pod pokroviteljstvom župana Krapinsko – zagorske županije otvorio je vrlo važne gospodarske teme i pitanja koju su podloga za buduća raspravljanja, te iznjedrio iznimno važne zaključke za trenutno stanje gospodarstva.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar otvorio je ‘Okrugli stol’ te na kraju istaknuo kako je bilo poučno slušati stručnjake za nekretnine kako uspoređuju stanja na tržištu nekretnina između Slovenije i Hrvatske, ali i razlike između cijena nekretnina u samoj Hrvatskoj. Kolar zaključuje kako je infrastruktura u Krapinsko – zagorskoj županiji dobro razvijena, a snaga gospodarstva nije zanemariva, te nadodaje kako smatra da skladu s time Zagorje ima realne cijene zemljišta. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba