Više od 50 sudionika na ‘večeri poezije’ u čast najznamenitijem Bednjancu, Slavku Špremu

“Mnogo je toga ostavio u nasljeđe pa i naš slogan – Nujliepši kemauček svieto”

Objavljeno: 24.05.2023. zagorjeinternational

U sklopu proslave Dana općine Bednja, održana je ‘večer poezije’ u čast jednom od najznamenitijih Bednjanaca, Slavku Špremu koji je za vrijeme svog života prepoznao bogatstvo bednjanskog govora kao jednog od najkompliciranijih, ali i najmelodičnijih govora kajkavskog narječja. 

– Općina intenzivno radi na očuvanju bednjanskog govora, ali i naše kulture i baštine za buduće generacije. Upravo zato, povodom proslave Dana općine, odlučili smo organizirati manifestaciju u čast našem znamenitom sumještaninu koji je prepoznao bogatstvo i ljepotu našeg govora i želio ga sačuvati od zaborava. Mnogo je toga ostavio u nasljeđe budućim generacijama, između ostalog i naš slogan “Nujliepši kemauček svieto” zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni – rekao je načelnik Damir Poljak zahvalivši Udruzi bednjanskog govora i njenom predsjedniku Mirku Bistroviću na podršci u organizaciji ove manifestacije.

Manifestaciji su prisustvovale i Špremova supruga i kći te više od 50 zaljubljenika u literarno stvaralaštvo.

Kako podsjećaju iz Općine, Slavko Šprem rođen je 1937. godine u selu Pleš. Radio je u školama na Voći, Bednji, Pleši i Srednjoj školi Ivanec te bio dugogodišnji direktor Narodnog sveučilišta u Ivancu. Od rane mladosti pisao je pjesme i objavljivao ih u “Ivanečkom kalendaru” te u zbornicima kajkavskoga pjesništva “Draga domaća riječ”. Svojim pjesmama sudjelovao je na raznim natječajima kajkavskog pjesništva gdje je osvojio niz značajnih nagrada, a od posebnog su značaja njegove pjesme na bednjanskom govoru. Tako je zbirkom “Nujliepši kemauček svieto – Bednjo” dao nemjerljiv doprinos u očuvanju bednjanskog govora za buduće generacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba