Irska komisija presudila Facebook-u

Zuckerbergova ‘Meta’ mora platiti rekordnu kaznu od 1,2 milijarde eura

Objavljeno: 22.05.2023. zagorjeinternational

Europska unija je izrekla ogromnu novčanu kaznu ‘Meti’, matičnoj tvrtki ‘Facebooka’, kako je bilo i najavljeno. Kako javljaju strane agencije, radi se o rekordnoj kazni u iznosu od 1,2 milijarde eura zbog nepoštivanja pravila EU o privatnosti. To je najveća novčana kazna izrečena zbog GDPR-a. Dosad je najveća kazna bila 746 milijuna eura koju je EU odrezala tvrtki Amazon.com, piše Reuters.

Irska komisija za zaštitu podataka objavila je da je ‘Meta’ prekršila ‘Opću uredbu o zaštiti podataka’ (GDPR) kada je prenijela gomilu osobnih podataka europskih korisnika ‘Facebooka’ u Sjedinjene Države, a da ih nije dovoljno zaštitila. Irski regulator za zaštitu privatnosti, osim novčane kazne, naložio je ‘Meti’ da u roku od pet mjeseci obustavi praksu transfera podataka korisnika iz EU-a u Sjedinjene Države.

Kako Index.hr podsjeća, bitku za podatke pokrenuo je austrijski aktivist Max Schrems, koji je 2015. s 25.000 korisnika iz cijelog svijeta pred sudom u Beču podnio kolektivnu tužbu protiv Facebookove europske podružnice u Irskoj, tvrdeći da krši zakon o zaštiti privatnosti. U Dublinu su tada bili registrirani svi računi Facebookovih korisnika izvan SAD-a i Kanade. Schremsu je poticaj za tužbu bilo otkriće bivšeg suradnika američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwarda Snowdena da obavještajne službe prisluškuju građane. Austrijski sud prebacio je tužbu Europskom sudu, koji je u listopadu 2015. zaključio da sustav razmjene podataka europskih i američkih kompanija ‘Safe Harbour’ ne pruža dovoljnu zaštitu europskim građanima, suprotno mišljenju Europske komisije. 

Bruxelles i Washington utanačili su u međuvremenu novi sustav razmjene podataka, Europski sud zaključio je ipak 2020. da ne štiti privatnost podataka, ali je potvrdio klauzulu koja omogućuje poslovanje, uz uvjet da zemlje primatelji ispunjavaju europske standarde zaštite podataka. Irski regulator zaključio je da time nije riješen problem ugrožavanja temeljnih prava i sloboda korisnika i Meti izrekao kaznu od 1,2 milijarde eura.

– Kompanija je prebacivala podatke u SAD i nakon presude suda EU-a iz 2020. Godine – istaknuli su u odluci.

Facebook je, u danas objavljenom priopćenju, najavio da će se žaliti na presudu, uključujući “neopravdanu i nepotrebnu novčanu kaznu”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba