Udruga studenta biologije provodi projekt ‘Zagorje zelene 2023.’

BIOLOŠKI KAMP: Studenti će na području Radoboja proučavati floru i faunu Hrvatskog zagorja

Objavljeno: 08.05.2023. zagorjeinternational

Općina Radoboj ovogodišnji je domaćin istraživačko – edukacijskog projekta pod imenom “Zagorje zelene 2023“ u organizaciji Udruge studenata biologije ‘BIUS‘ koja okuplja studente biologije i srodnih znanosti koji stvaraju temelje za nastajanje budućih stručnjaka u svim disciplinama obuhvaćene biologijom. 

Svake godine udruga ‘BIUS’ organizira Biološki kamp na području Hrvatske prilikom kojeg studenti stječu neprocjenjivo iskustvo u terenskom istraživanju i doprinose poznavanju bioraznolikosti Hrvatske, očuvanju i zaštiti prirode te promicanju biologije kao znanosti. Za svoje ovogodišnje terensko istraživanje, a 25. po redu, ‘BIUS’ je izabrao Radoboj kao polazišnu točku u svojim istraživanjima koja će provoditi na području Radoboja te gora Strahinjčice, Kunagore i Vinagore, rijeke Sutle i Bednje.  

Projekt “Zagorje zelene 2023.” studentski je projekt koji za cilj ima obogatiti znanstvene podatke o flori i fauni Hrvatskoga zagorja, poticati zaštitu i očuvanje prirode i educirati mlade biologe i lokalno stanovništvo. Tijekom boravka u Radoboju održat će se edukacije za učenike Osnovne škole ‘Side Košutić’ u Radoboju, polaznike Dječjeg vrtića ‘Škrinjica’ i članove Društva ‘Naša djeca’ Radoboj. Studenti, koji su ujedno i članovi udruge, njih 80-ak, boravilo je u Planinarskom domu u Radoboju, a među njima je bilo i 10 studenta iz drugih zemalja, stoga ovaj projekt također potiče i međunarodnu suradnju i razmjenu informacija kojim je obuhvaćen prostor ne samo Hrvatske već i središnje Europe.

Projekt se odvija u suradnji s Javnom ustanovom Zagorje zeleno i Općinom Radoboj te uz punu podršku Biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Terenski dio projekta održat će se u dva navrata zbog sezonskih promjena koje zahvaćaju floru i faunu i čine razlike u rezultatima. Prvi dio projekta je u tijeku, a drugi će se održati od 23. do 30. rujna, nakon čega slijedi analiza podataka i predstavljanje prikupljenih rezultata široj javnosti. Rezultati istraživanja objavit će se i u zborniku radova udruge ‘BIUS’ koje će se objaviti u digitalnom obliku uz besplatno pristupanje svim sadržajima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba