EKSKLUZIVNO! U srijedu je istekao rok za završetak radova na izmuljivanju Trakošćanskog jezera, iz Hrvatskih voda otkrili i obećali:

Ide novi natječaj, sve će se završiti do kraja ove godine

Objavljeno: 06.05.2023. Alen Brodar

Ovog tjedna, točnije u srijedu, istekao je rok za završetak radova na izmuljivanju jezera Trakošćan, sukladno IV. Dodatku ugovoru s izvođačem radova, tvrtkom Bagerkop-Roberto d.o.o.
Kako radovi na izmuljivanju i uređenju hrvatskog turističkog bisera ni nakon tri produživanja roka i dalje nisu ni blizu završetka, poslali smo upit Hrvatskim vodama, koji je daljnji plan. Hoće li se ponovno produživati ugovor s Bagerkop – Robertom? Ako ne, hoće li ići novi natječaj? Kad će se raspisati? I ono najbitnije, kada se planira završetak projekta izmuljivanja jezera?

Objektivni problemi

Evo što su nam odgovorili: 
– Tvrtka Bagerkop Roberto d.o.o., sukladno provedenoj javnoj nabavi je izvođač na radovima čišćenja jezera Trakošćan te ima važeći ugovor s Hrvatskih vodama do 3. svibnja 2023. godine, uz mogućnost produžetka opravdanih dana prema očitovanju stručnog nadzora na projektu,  zbog okolnosti na koje izvođač nije mogao utjecati u protekla dva mjeseca, od kada je važeći zadnji dodatak ugovora (kiša, dotoci više potoka u jezero i vrijeme potrebno za prosušivanje jezera nakon kišnog razdoblja). Izvedeni su svi pripremni radovi kako je i ugovoreno, no zbog specifičnosti terena i tehnologije izvođenja radova, potrebno je stalno održavanje pristupnih puteva kroz jezero kao i šumskog puta i deponije koji su izvedeni kroz pripremne radove. Zbog ograničenosti prostora i uvjeta na gradilištu, dinamika vađenja samog sedimenta, osim o vremenskim uvjetima, uvelike ovisi i o radovima na ovim sporednim stavkama. Radovi nisu obustavljeni i izvode se dinamikom prema uvjetima na terenu. Izvođač ima nalog i obavezu izvođenja radova te se ona opravdava ili osporava kroz izvješća stručnog nadzora na projektu. Smanjena dinamika na samoj stavci vađenja sedimenta u korelaciji je s vremenskim prilikama i nužnosti održavanja pristupnih puteva u jezeru i šumskog puta kojim se sediment odvozi na privremenu deponiju – ističu iz Hrvatskih voda te ističu da ukupna vrijednost Ugovora o radovima na čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta sa svim dodatcima iznosi 2,52 milijuna eura, odnosno 18,99 milijuna kuna. Podsjetimo, iznos osnovnog ugovora je na ovaj spomenuti iznos, zbog dodatnih radova porastao za nekih 30 posto što je, naglašavaju iz Hrvatskih voda, u zakonskim okvirima, prema kojima su radovi i ugovoreni.

Adekvatna tehnologija

A konačno su i odgovorili nešto konkretno te dali novi rok za završetak radova: 
– Nakon isteka ovog ugovora planirano je provođenje novog otvorenog postupka javne nabave,  koji će uzeti u obzir stvarno stanje na terenu i do sada izvedene radove. Zbog velikog ulaganja u pripremne radove za samo izvršavanje projekta, nužno je projekt izvršiti do kraja i ukloniti veće količine sedimenta kako bi se dobilo dugoročno dobro stanje voda samog jezera. Novim ugovorom predvidjet će se tehnologija koja će biti usklađena sa stanjem i uvjetima na terenu kako bi se projekt mogao završiti do kraja godine. S obzirom na to da je riječ o radovima koji se proteklih više desetljeća na jezeru nisu izvodili te da je riječ o turistički atraktivnoj lokaciji, molimo za razumijevanje i suradnju građane, upravu dvorca, kao i medije, kako bi se projekt do kraja godine uspješno završio – zaključuju iz Hrvatskih voda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba