Zgrada pregradskog Doma zdravlja uskoro će biti potpuno energetski obnovljena, u tijeku radovi vrijedni 78.000 eura

“Nadam se da ćemo ovdje uskoro otvoriti i pedijatrijsku ambulantu, o kojoj već neko vrijeme razgovaramo”

Objavljeno: 05.05.2023. Vanja Hozmec

Na ambulanti Doma zdravlja u Pregradi, u sklopu koje, između ostalog, djeluje i ispostava Hitne pomoći, provode se radovi na energetskoj obnovi nakon koje će zgrada postati mnogo učinkovitija, a što je bilo prijeko potrebno.   

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Nada Dogan rekla je da je izvođač uveden u posao još 4. travnja, a potom otkrila i što će se sve raditi.

Potpuno nova stolarija

– Vrijednost investicije je oko 78.000 eura, a ide se u zamjenu kompletne stolarije koja je dotrajala. Rok za izvođenje radova je inače tri mjeseca, no mi vjerujemo da će već tijekom lipnja cijela ova priča završiti. Imamo najavu da će izvođač, koji je iz Novog Marofa, već do sredine svibnja započeti s izmjenom stolarije – rekla je Dogan, pa iskoristila priliku i dodala da je nedavno za biokemijski laboratorij u Pregradi nabavljen i novi biokemijski analizator, a vrijednost te investicije je oko 200.000 kuna. 

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako uvijek raduju najave novih ulaganja u gradu od strane Županije i Doma zdravlja.

– Oko našeg Doma zdravlja je posljednjih nekoliko godina uistinu mnogo napravljeno. Od novog parkinga, rasvjete, novih stepenica krovišta i slično, a ova energetska obnova je samo nastavak i nešto što je definitivno potrebno zgradi – kazao je Vešligaj.

Uz usluge koje su trenutno dostupne građanima Pregrade u spomenutom objektu, gradonačelnik je rekao da se nada da će ih ubuduće biti još i više.

– Pregrada je grad koji se dobro razvija, u kojeg se doseljava puno mladih obitelji, a već duže vrijeme razgovaramo i o tome da se ovdje osnuje i pedijatrijska ambulanta i nadam se da će se to realizirati. Raduje me i to da, osim ulaganja u primarnu zdravstvenu skrb, je Pregrada i obrazovni centar za zdravstvo u županiji. Uz srednju školu za sestrinstvo i fizioterapiju, djeluje i dislocirani studij sestrinstva Fakulteta dentalne medicine i zdravstva iz Osijeka i da smo već u završnoj fazi s procjenom, a nakon toga vjerujem i otkupom zgrade tvornice ‘EMCA’ kako bi tamo napravili Centar izvrsnosti za zdravstvo za cijelu županiju – dodao je gradonačelnik. 

Župan Željko Kolar rekao je da je ovaj obilazak Doma zdravlja u Pregradi, samo nastavak najavljenog ulaganja Županije u zdravstvene ustanove i zdravstveni sustav.

Važan sastanak

– Činjenica je da, kako se razvijaju gospodarstvo i institucije u Pregradi, a što je vidljivo pri dolasku u grad, će biti potrebne nove usluge u samom Domu zdravlja i kontinuirano ulaganje. Imamo sjajne liječnike, sjajne medicinske sestre, no moramo to pratiti ulaganjem u novu aparaturu da sve uskladimo, a kako bi na kraju bili zadovoljni i djelatnici i pacijenti – poručio je Kolar. 

Najavio je župan i sastanak sa Stručnim i Upravnim vijećem Doma zdravlja koji će se održati u narednih mjesec dana, a na kojem će se raspravljati o mjerama kojima će Županija pokušati privući liječnike da dođu raditi upravo u primarnu zdravstvenu zaštitu. 

– Još uvijek čekamo pravilnik ministra da nakon novog zakona vidimo kako su regulirani koeficijenti plaća doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u domovima zdravlja, da vidimo kako je s plaćama doktora koji stažiraju, no mi smo okvirno dogovorili set mjera kako bi doktore privukli u to područje. Kada to prođemo s našim Stručnim vijećem, ići ćemo i pred Upravno, a potom ćemo sve prezentirati javnosti – najavio je župan Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba