S ciljem započinjanja javnog razgovora o menstruaciji u društvu i njenoj destigmatizaciji

PRVI U HRVATSKOJ: U Rijeku od 21. do 23. travnja stiže Festival menstruacije 

Objavljeno: 12.04.2023. zagorjeinternational

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter” od 21. do 23. travnja u Rijeci organizira prvi Festival menstruacije u Hrvatskoj s ciljem započinjanja javnog razgovora o menstruaciji u društvu i njenoj destigmatizaciji, pogotovo kod djevojčica koje tek počinju menstruirati te njihovih roditelja koji vode, ili će voditi, prve razgovore o menstruaciji i žele graditi zdrav odnos svoje djece prema vlastitom tijelu. 

Također, festivalom se želi upozoriti na temu menstrualnog siromaštva te osnažiti žene i osobe koje menstruiraju, kroz brojne kreativne aktivnosti, razgovore i radionice fokusirane na menstrualne cikluse.

Detabuizacija 

Festival je aktivnost koja se nastavlja na prvo hrvatsko istraživanje udruge “PaRiter” o menstrualnom siromaštvu iz 2020. godine, koje je pored ostalog dovelo i do smanjenja poreza na menstrualne potrepštine. Kako bi se nastavio javni razgovor o menstruaciji i pridonijelo se njenoj detabuizaciji, tijekom tri dana će se ovoj temi posvetiti kroz predstavljanje društvenog utjecaja navedenog istraživanja, geštalt psihološku radionicu o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati ali i radionicu detabuizacije za same djevojčice, radionicu izrade fanzina na temu objektivizacije ženskog tijela, okrugli stol i predavanje o menstrualnom diskursu, filmski program, kreativne radionice za najmlađe, razgovore o ženskoj seksualnosti, glazbeno-klupski program i druge programe. 

Glavne lokacije festivala su Medicinski fakultet u Rijeci, Korzo, Klub “Manual”, Galerija SKC, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća te prostori “PaRitera”.

Program 

Festival počinje u petak, 21. travnja u 11 sati predstavljanjem i razgovorom o odjecima PaRiterovog istraživanja o menstrualnom siromaštvu, na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Zatim, u 17 sati istog dana će na Korzu i simbolički otpočeti festival na čijem će se štandu moći dobiti informacije o svim programima. Nakon toga, u 18.30 u prostorima Udruge (B. Polića 2) počinje geštalt psihološka radionica “Mudrost ženskog tijela”, a prvi dan festivala završit će partijem u Klubu “Manual”, na kojem će od 22 sata glazbu puštati Dj-ica Kasja. 

U subotu se program nastavlja u 11 sati u Galeriji SKC radionicom izrade kolaborativnog fanzina, u 15 sati u prostorijama Udruge slijedi radionica za srednjoškolke/ce pod nazivom “Menstrualna pravda”, u 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) bit će održan okrugli stol pod nazivom “Menstruacija: arhetip, tabu, estetika”, a u 20 sati, također u MMSU-u, bit će prikazan dokumentarni film “Pandora’s Box: Lifting the Lid on Menstruation” redateljice Rebecce Snow.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 22. travnja, u 17 će sati u Dječjoj kući započeti radionica šivanja za djevojčice pod nazivom “Kapljica”, a u Galeriji SKC, također u 17 sati, održat će se predavanje o važnosti klitorisa. Festival će biti zatvoren u nedjelju od 19 sati u dvorištu Galerije SKC uz pozdrave ovom izdanju, planiranje za buduće i druženjem uz koktel Bloody Mary.

Za sve radionice potrebne su prijave, na [email protected], do 19. travnja. Ulaz na sve programe je slobodan, osim u Klub “Manual”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba