Nove studentske isprave trebale bi otključavati domove, ali i puno više od toga

POZOR STUDENTI: Dosadašnje ‘iksice’ odlaze u povijest

Objavljeno: 08.04.2023. zagorjeinternational

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora članovi su Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi, pred kojim su iznijeli niz prijedloga za proširenje funkcionalnosti studentske iskaznice, prema kojima ona više ne bi služila samo kao sredstvo plaćanja u menzama.

Riječ je o prijedlozima iz Rezolucije o studentskoj iskaznici koju je Zbor usvojio krajem prošle godine, a u kojoj se ističe da su modernizacijom života potrebne promjene koje bi olakšale komunikaciju i svakodnevni život studenata, piše Jutarnji list.

Noviteti

– Iksica kakva je sad je prošlost, od iduće akademske godine idu nove iskaznice. Nove iksice neće imati isti čip, odnosno neće imati magnetsku traku, fizički nova iksica ide od iduće akademske godine, a digitalni oblik, odnosno uvođenje mobilnog identiteta ide od sredine akademske godine – kazala je Hini članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a, Matea Vasilj.

HSZ predlaže da se studentska iskaznica putem čipa koristi kao kartica za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i drugo

Istaknula je da neki domovi imaju infrastrukturu i potrebno je samo definirati na koji se način pristupa podacima studenta, odnosno s obzirom na to da je visoko učilište vlasnik podataka studenata, trebalo bi prilikom podizanja iksice potpisati da studentski dom smije koristiti podatke studenata da im pridruži sobu i da mogu ući u nju.

– Imamo različita stanja na različitim sveučilištima. Primjerice u Varaždinu se u studentski dom ulazi karticama, jednako kao i u Splitu i Dubrovniku, no u Zagrebu, takva infrastruktura ne postoji, ali od Sveučilišta smo dobili povratne informacije da su zainteresirani za obnovu i nadogradnju te da se u cijelom procesu i to riješi – kaže Vasilj.

Javni prijevoz

Osim toga, HSZ predlaže da iksica zamjeni klasične pretplatne karte u javnom prijevozu, no, na iksicu kao pokaz za tramvaje i autobuse još će se neko vrijeme morati pričekati.  

– ZET ima puno nižu sigurnosti nego što iksice propisuju pa integracija nije moguća dok ne unaprijede svoj sustav. Ne zato što to netko ne dopušta, nego zato što njihov sigurnosni standard nije na razini – objasnila je Vasilj te je dodala kako je s HŽ-om druga priča jer oni imaju zavidnu razinu sigurnosti na svojim uređajima i mogli bi se puno lakše integrirati na razini cijele Hrvatske.

Prijedlog HSZ-a koji je, kako je rekla, u procesu provedbe je uklapanje iksice u European student identifikator. Tako će je studenti moći koristiti na programima studentske razmjene na europskim sveučilištima kao i za ostvarivanje studentskih pogodnosti tijekom putovanja. Svaki student dobiva europski studentski identifikator, broj piše na iksici i samim time ste uklopljeni u europsko sveučilište.

Izrada novoga Pravilnika o studentskoj ispravi u završnoj je fazi te bi uskoro trebao biti objavljen na e-savjetovanju, potvrdilo je Hini Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Zadnji Pravilnik o studentskoj ispravi je donesen 25. srpnja 2014.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba