Policija poslala i važne preporuke kako se zaštititi od prevaranata

Preko oglasnika prodavao električni romobil i ostao bez nekoliko stotina eura

Objavljeno: 03.04.2023. zagorjeinternational

Zagorska je policija izvijestila da je u petak 35-godišnjak prijavio da je na Internet oglasniku objavio oglas o prodaji električnog romobila, nakon čega ga je preko internetske aplikacije kontaktirala nepoznata osoba i poslala mu poveznicu internetske stranice s uputama. 

35-godišnjak je potom otvorio link te upisao svoje osobne podatke, broj tekućeg računa i CVC broj, a nakon toga mu je s bankarskog računa skinuto nekoliko stotina eura.

Policija je stoga poslala i upozorenje građanima kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanu iduća žrtva prijevare.

– Pripazite na slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke, na lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji). Nadalje, jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice), zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena), također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža – napisali su iz policije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba