Prije točno tri godine Zagreb je pogodio razoran potres

MINISTAR BAČIĆ PRIZNAO: Na zamjenskim kućama nismo položili ispit

Objavljeno: 22.03.2023. zagorjeinternational

Na današnji dan prije točno tri godine Zagreb i okolicu pogodio je potres magnitude 5.5 prema Richterovoj ljestvici u kojem je izgubljen jedan mladi život, a tim je povodom jutros novi graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić održao press konferenciju na kojoj je rekao da, otkako je on ministar, da je napravljen niz aktivnosti čija je svrha bila ubrzanje obnove, piše Index.hr.

– Donijeli smo novi zakon, program mjera kao temeljni provedbeni akt. Ministarstvo je i u ovom trenutku u procesu ustrojavanja i rekonstrukcije. Preuzeli smo fond za obnovu i Državni ured za obnovu – pohvalio se Bačić, dodao da je vrijednost svih radova u Zagrebu 2.3 milijarde eura, ali je rekao i da je Vlada ipak u nečemu zakazala:

– Na zamjenskim kućama u Zagrebu nismo položili ispit – dodao je.

Materijalna šteta od tog potresa procjenjuje se na 86 milijardi kuna, a taj je potres bio jedan od najsnažnijih potresa zabilježenih u Hrvatskoj. Onaj koji se dogodio 1880. godine bio je snažniji, no grad je tada bio obnovljen u tri godine, za razliku od sada. 

Prvi je za obnovu bio zadužen ministar Darko Horvat (HDZ) koji se nije pokazao sposobnim za obavljanje zadatka, piše Index., zatim je na poziciju ministra došao Ivan Paladina koji je od početka bio u sukobu interesa te je smijenjen, a potom je obnovu dodatno zakomplicirao Zakon o obnovi koji se u praksi pokazao neprovedivim pa je s velikim zakašnjenjem promijenjen. 

Prema podacima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od ovog mjeseca, za obnovu javnih objekata i infrastrukture na području zagrebačkog i banijskog potresa dosad su ugovoreni projekti vrijedni 2.96 milijardi eura, a Hrvatska je od 1.03 milijarde eura, koje joj je odobrio Fond solidarnosti EU, dosad potrošila pola. Hrvatska nešto više od milijardu eura iz Fonda solidarnosti EU treba iskoristiti do kraja lipnja, a dosad je predano zahtjeva za nadoknadu sredstava u vrijednosti od 513.7 milijuna, što čini 51.22 posto ukupne alokacije.

Nastavi li se tako, Hrvatska bi morala vratiti Bruxellesu milijune eura koje nije stigla u zadanom roku potrošiti na obnovu od potresa. 

Kad je pak riječ o obnovi privatnih kuća i zgrada, dosad je od građana zaprimljeno 31.318 zahtjeva, od kojih je obrađeno nešto više od 40 posto, a ugovoreni su radovi vrijedni 253.8 milijuna eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba