Sanacija propusta u Maču vrijedna 150.000 eura odlično napreduje

“Ovo je žila kucavica koja je za vrijeme potresa doživjela svoje ‘zadnje dane’, morali smo u hitnu sanaciju”

Objavljeno: 15.03.2023. Vanja Hozmec

Na području Mača, točnije kod samog križanja županijske ceste ŽC21-25 s državnom cestom D29, u tijeku je sanacija vrlo važnog cestovnog propusta. Prošlog je tjedna uklonjena privremena trasa kojom je stanovništvo prolazilo za vrijeme trajanja većih radova preko propusta, a sada se njime već može prolaziti, iako radovi još nisu došli do kraja.

U srijedu su ih stoga obišli načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec, ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec te župan Željko Kolar.

Ravnatelj Sirovec objasnio je da je sam propust, ali i kolnik na cijelom tom potezu, bili prilično oštećen i star, te time zreo za detaljnu rekonstrukciju. 

Oko 150.000 eura 

– Dolazilo je do odlomljavanja betonskih dijelova, pa je sama armatura u tom postojećem propustu bila izložena vremenskim uvjetima, a nastavno na potrese iz 2020. godine, oštećenja su dodatno pojačana i time su predstavljala značajnu ugrozu za sigurno odvijanje prometa. Iz tog je razloga Županijska uprava za ceste pristupila izradi projektno-tehničke dokumentacije te ishodila građevinsku dozvolu – rekao je ravnatelj.

Predviđen je novi A-B monolitni propust svijetlih otvora 10×4 metra, a uz propust će se rekonstruirati i prometnica u zoni križanja županijske ceste ŽC21-25 i državne ceste D29.

– Propust će biti znatno širi od postojećeg, imat će zaštitne ograde, oblogu samog korita preko Velike Reke, a ugovorena vrijednost radova je nešto veća od 150.000 eura – dodao je Sirovec.

Radove izvodi tvrtka ‘Ciglenica’, a započeli su početkom veljače, dok nadzor obavlja tvrtka ‘JAM-ING iz Zlatara, a vrijednost nadzora je 4642 eura. Rok za njihov završetak je 1. lipnja, no s obzirom na dinamiku, najavio je ravnatelj, završit će i prije tog roka.

– Za kojih desetak dana očekujemo polaganje asfaltnog zastora nakon čega će propust biti u funkciji za sve sudionike u prometu – najavio je Sirovec.

Projekt je financiran kroz Fond solidarnosti EU 80 posto (127.000 eura), dok preostalih 20 posto troškova snosi Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije.

Načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec istaknula je da je ovaj propust od velike važnosti za mještane Mača, ali i Mihovljana za koje upravo taj propust važan pravac u istočni dio županije.

Žila kucavica

– Ovaj je propust žila kucavica koji je za vrijeme potresa doživio svoje ‘zadnje dane’ jer je ozbiljno stradao, pa smo hitno morali u sanaciju – rekla je načelnica te je dodala da je ovaj zahvat još jedan pokazatelj odlične suradnje Općine sa Županijom i ŽUC-om:

– Moram istaknuti da od trenutka prijave nekog problema na terenu, pa do trenutka realizacije tog problema, prođe jako malo vremena, tako da je proces i u ovom slučaju bio vrlo brz – dodala je Mikulec Šimunec.

Navedeni propust, otkrila je, nije jedina šteta na području Mača nastala od potresa.

– Mi smo do sada realizirali projekata iz Fonda solidarnosti u vrijednosti od oko 500.000 eura, a slijedi nam još i realizacija projekata od 2,1 milijuna eura. Radi se o sedam kilometara cesta i tri klizišta. Neki se radovi već odvijaju, a za neke je u tijeku javna nabava – dodala je Mikulec Šimunec.

Župan Kolar rekao je da je ovo gradilište pravi primjer kako se u suradnju svih dionika, može vrlo brzo, u gotovo šest tjedana, doći do sjajnih rezultata. Županija je preko Fonda solidarnosti za sanacije od zagrebačkog potresa osigurala 25 milijuna eura, a neke jedinice lokalne samouprave su dodatno povukle sredstva i za sanacije od petrinjskog potresa. 

Opća mobilizacija

– Naredio sam opću mobilizaciju na području županije što se tiče Fonda solidarnosti. Znate da je rok za dovršetak svih radova 30. lipnja, a zbog tih radova, bilo da idu preko ŽUC-a ili jedinica lokalne samouprave, potrebno je puno zajedničke koordinacije da bi se ti poslovi na vrijeme obavili – rekao je župan.

Također, rekao je Kolar, s dva kamenoloma je osigurano 200.000 kubika kamenog agregata tako da bilo koja jedinica lokalne samouprave ili njihovi izvođači radova, neće imati problema s nabavom materijala. 

– To smo napravili da se usred najveće ekspanzije radova ne bi dogodilo pomanjkanje materijala, a rokovi su striktno zadani – dodao je župan i rekao da će idući mjeseci biti vrlo dinamični, ali garantira da će sve na što se apliciralo, biti i izvedeno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba