BRZA CESTA VARAŽDIN - KRAPINA: Župan Kolar se čudom čudi kako je moguće da ministar Butković ignorira njegove pozive u KZŽ

Dok je s varaždinske strane već raspisan natječaj za radove, Zagorci još ne znaju ni koridor kojim bi cesta trebala ići

Objavljeno: 15.03.2023. Vanja Hozmec

Ministar mora, prometa i infrastrukture u Oleg Butković je početkom tjedna boravio u Varaždinskoj županiji gdje je komentirao da je brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina jedan od prioriteta.

– Za cestu je raspisan natječaj i otvaranje ponuda bit će krajem ovoga mjeseca, 31. ožujka. Nadam se da neće biti žalbi kako bismo što prije mogli započeti s prvom fazom te brze ceste, što je investicija vrijedna više od 30 milijuna eura – komentirao je tada Butković.

Danas je na Butkovićevu izjavu komentar dao i župan Željko Kolar.

– Dobro je što je na području Varaždinske županije raspisan natječaj za radove na brzoj cesti Varaždin –  Ivanec – Krapina, no nije dobro što mi u Krapinsko – zagorskoj županiji još ništa ne znamo. Ministra Butkovića sam osam puta pozvao u službeni posjet županiji, no još nije došao – započeo je Kolar.

Dinamika ‘ne valja’

Nezadovoljan je što Krapinsko – zagorska i Varaždinska županija nemaju istu dinamiku provedbe tog projekta.

– Kako je moguće da tamo imamo već natječaj za izvođenje radova, a na području naše županije nemamo niti spremnu projektnu dokumentaciju? Štoviše, još nismo definirali kojom dionicom će ići brza cesta. Stoga, po deveti puta, službeno u najboljoj vjeri i volji za suradnjom, pozivam ministra Butkovića da sjednemo i definiramo dionicu brze ceste koja prolazi našom županijom i da se ubrza proces samog projektiranja i dobivanja dozvola te da se u što kraćem roku raspiše natječaj za izvođenje brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, s obzirom na to da je jučer ministar izjavio da mu je to prioritet. Pozivam ovom prilikom ministra u službeni posjet i da zajedničkim snagama dođemo do rješenja i raspišemo natječaj za izvođenje radova na području naše županije – poručio je Kolar.

Pitanje od milijun dolara

Što se tiče trase kojom bi cesta prolazila, Kolar kaže da je bilo pet dionica koje su se razmatrale, kao studija izvodljivosti, a ostale su dvije – jedna koja ide preko Jesenja za Krapinu i jedna koja ide preko Svetog Križa Začretja. 

– Mi smo naš stav izrazili da se Krapina ne bi smjela zaobići, tu za nas nema dileme. Međutim, mi smo na izradi prostornog plana županije i ne mislim čuvati dva koridora, za to nema potrebe. Štoviše, jedan koridor koji se čuvao, kroz Sveti Križ Začretje, sad je predložen za nešto drugo. Prema tome, da bi to riješili, moramo sjesti i donijeti konačnu odluku da bi se moglo ići u izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova. Tu je potreban cijeli stručni tim Hrvatskih cesta, direktor Škorić, ministar Butković, načelnici i gradonačelnici s područja jedinica lokalnih samouprava preko koji bi brza cesta morala ići… – rekao je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba