U ovom malom mjestu u RH čak 90 posto ljudi ima visoko obrazovanje

“Roditelji su nam uvijek govorili da moramo završiti školu ako ne želimo biti ‘slugani drugima'”

Objavljeno: 12.03.2023. zagorjeinternational

Najstarije naselje na otoku Braču, Škrip, može se pohvaliti, ne samo s 3000 godina svoje povijesti već i s najobrazovanijim stanovništvom – po tvrdnjama mještana od trenutno 130 živućih stanovnika, njih 111 ima visoku školu, piše Poslovni.
Nekadašnji ravnatelj KBC-a Split, rođeni Škripljanin Dinko Mirić koji desetljećima vodi zapise o mjestu svoje mladosti, rekao je Hini da je 90 posto stanovništva visokoobrazovano, među kojima je čak 14 liječnika. Prisjetio se kako su im roditelji u mladosti uvijek govorili da moraju završiti školu ako ne žele biti “slugani drugima”.
To je mjesto po njegovim riječima dalo i 18 pravnika, 15 ekonomista, 15 inženjera, 14 prosvjetara, četiri farmaceuta i kemičara, te deset pomorskih upravitelja stroja i kapetana.
Škrip je najviše stanovnika, njih 570, imao na početku 20. stoljeća, a Mirić kaže da su dva svjetska rata i bolest vinove loze filoksera smanjile broj stanovnika za njih 200. U zadnjoj četvrtini 20. stoljeća stanovništvo je smanjeno za još toliko te u posljednjih dvadesetak godina zbog starosti i umiranja dodatnih 40.
Iako je tri kilometra od mora, ni Škrip, kao ni ostala dalmatinska mjesta ne odolijeva turizmu pa tako na 130 stanovnika ima 30 bazena i 60 apartmana.
Po legendi je u rimskom mauzoleju u Škripu pokopana Dioklecijanova supruga Priska i kći im Valerija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba