Od iznimne važnosti

SJAJNA IDEJA: Grad Zabok postavio tri hotela za pčele na svome području

Objavljeno: 11.03.2023. zagorjeinternational

Kada se govori o sudnjem danu koji može biti prouzročen ljudskom rukom u realnim okvirima, a ne onima iz filmova katastrofe, jasno nam kako dolazi nestašicom hrane. Već godinama stručnjaci upozoravaju na opadanje broja pčela, koje su glavni prirodni oprašivači. Prestankom njihovog mukotrpnog rada, nestale bi brojne vrste iz hranidbenog lanca, nakon čega bi uslijedio opći kolaps. 

Klimatske promjene su glavni krivac trenutnog smanjivanja broja pčela koje su vrlo delikatna bića koja ne mogu dugo boraviti na visokim temperatura i svaki stupanj Celzijev više ili manje, njima čini veliku razliku. 

Uz pčele, treba spomenuti bumbare i korisne kukce koji također rade na oprašivanju, a za sve njih su se pobrinuli u Zaboku postavivši im posebne hotele na tri lokacije u gradu. Jedan se nalazi na Trgu Ksavera Šandora Đalskog, jedan je na Trgu Dragutina Domjanića, a treći je postavljen kod parkirališta uz reGARDEN.

Ovim činom želi se podići svijest o potrebi za očuvanjem njihovih staništa koja su zbog betonizacije, siječe grmlja i drveća sve manja i manja.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba