Nikad više učenika na ‘LiDraNu’

“Ovo je dokaz da se u školama radi i da imamo iznimno talentirane učenike”

Objavljeno: 02.03.2023. Vanja Hozmec

Srednja škola Krapina postala je okupljalištem najvećih talenata na području županije iz sfere literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva za učenike osnovnih i srednjih škola. Naime, počela je županijska smotra ‘LiDraNo’ na kojoj će se svojim talentom predstaviti, kako je istaknuto, preko 200 zagorskih osnovaca i srednjoškolaca, a neki od njih će se potom plasirati i na državnu razinu ovog važnog natjecanja.

Državna izbornica za ‘LiDraNo’ Martina Čvek rekla je da, s obzirom da se radi o umjetničkom natjecanju, postoje određeni kriteriji koji moraju biti zadovoljeni.

– Predlaže se da se njeguje hrvatski jezik, da se njeguje zavičajni govor, da se koristi literatura od hrvatskih autora i slično. Također, kada su grupe u pitanju, potiče se autorska sukreacija, odnosno, potiče se zajedničko stvaranje – otkrila je Čvek. 

Kaže da godinama radi s djecom, ali da je ‘LiDraNo’ ipak nešto posebno.

Preko 200 učenika

– Jako je lijepo vidjeti da se mladi danas bave scenskim izrazom i mislim da to ide čak i šire od same glume. Oni se zapravo ne bave glumom nego na taj način vježbaju i pojačavaju svoje samopouzdanje, vježbaju javne nastupe, smanjuju tremu i slično. Divno je gledati mlade kako to rade, a na njima, kako se kaže, svijet i ostaje – dodala je.

Dožupanica Jasna Petek kazala je da u posljednjih 10 godina interes za ‘LiDraNom’ nije bio tako velik kao ove godine. Kako je otkrila, prijavilo se više od 200 učenika sa 70 mentora i mentorica iz osam srednjih i 23 osnovne škole s područja županije. 

– Drago mi je što je ovogodišnje izdanje pobudilo veliki interes i kod osnovnoškolaca i kod srednjoškolaca jer smatram da to pokazuje da se proteklih godina, kada se nismo smjeli družiti na način kako smo to radili prije, u školama radilo, da svi oni talenti koje učenici posjeduju nisu zatomljeni, naprotiv, da su puno napredovali, a sada ih na ovoj smotri imaju i priliku pred svima pokazati – kazala je Petek te poručila svim sudionicima da činjenica što sudjeluju na ‘LiDraNu’ pokazuje da su odlični i iznimno talentirani. 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović uvijek voli posjetiti otvorenje ‘LiDraNa’ jer ga tu vrati u školske dane. Naime, kako je otkrio, i sam je nekada sudjelovao na ovoj smotri.

Divne uspomene

– U osnovnoj školi sam bio nekoliko puta na ‘LiDraNu’ s dramskom grupom, a nekoliko puta smo se kvalificirali i na državno natjecanje. Kada sam ušao u tinejdžerske godine i postao ozbiljniji, na ‘LiDraNo’ sam išao s recitalom ljubavne poezije – otkrio je gradonačelnik, a potom, prema vlastitom iskustvu, poslao važnu poruku svim mladima:

– Vjerujem da neki od njih koji su danas ovdje misle ‘Zašto sam baš ja morao doći ovdje, zašto sam ja izabran?’. Sada kada sam odrastao čovjek koji je prije i sam bio sudionik ovog natjecanja, moram reći da sam uvidio kako je zapravo sjajno sudjelovati na ovakvoj smotri jer to kasnije u životu bude posebna uspomena koje će se s radošću prisjetiti, baš kao ja – poručio je Gregurović i dodao da su svi koji sudjeluju već sada pobjednici. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba