Ne brinite, to su Muskovi frendovi...

Objekti iznad Amerike mogli bi biti veći problem nego što smo mislili. Stižu li izvanzemaljci?

Objavljeno: 13.02.2023. zagorjeinternational

Iako su se akcije američkog ratnog zrakoplovstva isprva doimale kao dio globalnog strateškog sukoba s Kinom, američki mediji imaju dilemu o čemu se zapravo radi…

Za prvi objekt – koji je na kraju srušen iznad oceana – jasno je da je kineski balon nepoznate namjene, ali što je s dva preostala? To pitanje krenulo se masovno postavljati na društvenim mrežama, a nakon toga su vodeći američki mediji također potražili odgovore. Uostalom, misterij je stvoren temeljem priopćenja iz Pentagona, koje je priznalo niz nepoznanica. Poznato je do sada da su američki borbeni zrakoplovi uočili pa oborili ukupno četiri neidentificirana objekta. Tri su oborili iznad Aljaske, Kanade i u petak, subotu i nedjelju, piše Jutarnji.

Bloomberg prenosi izjavu američkog generala:

– General američkih zračnih snaga koji nadzire zračni prostor Sjeverne Amerike rekao je u nedjelju nakon niza obaranja neidentificiranih objekata da još ne isključuje vanzemaljce ili bilo koje drugo objašnjenje, oslanjajući se na američke obavještajne stručnjake. Upitan je li isključio izvanzemaljsko podrijetlo za tri objekta u zraku koje su američki ratni zrakoplovi oborili u isto toliko dana, general Glen VanHerck je rekao: ˝Pustit ću obavještajnu zajednicu i protuobavještajnu zajednicu da to otkriju. Nisam isključio bilo što˝.

New York Times ovako opisuje dijelove mozaika koje Pentagon još ne uspijeva složiti u prepoznatljivu sliku:

– Najnoviji objekt prvi je put uočen u subotu iznad Montane, što je u početku izazvalo raspravu o tome je li uopće postojao. U subotu su vojni dužnosnici otkrili bljesak radara iznad Montane, koji je zatim nestao, što ih je navelo na zaključak da se radi o anomaliji. Zatim se u nedjelju ponovo pojavio ‘blip‘ na radaru iznad Montane, zatim Wisconsina i Michigana. Nakon što su vojni dužnosnici dobili vizualnu potvrdu, naredili su lovcu F-16 da ga obori iznad jezera Huron. Postoje dva velika pitanja oko ovih epizoda: Što su bili ti objekti? I zašto se čini da Sjedinjene države iznenada više vide te obaraju više objekata?

Zasada Pentagon priznaje da još uvijek ne znaju točno o kakvim se objektima radi te tko ih je poslao. Jasno je samo da je američko borbeno zrakoplovstvo u stanju izrazite osjetljivosti odnosno visoke pripravnosti zbog napetih odnosa s Kinom.

Jedan od objekata uočen nakon rušenja kineskog balon prilazio je jezeru Huron na 20.000 stopa visine kad je predsjednik Biden naredio rušenje. Navodno je imao oktogonalnu strukturu sa žicama koje su visile s njega, ali ne i vidljivi teret, što zvuči bizarno. Jedan od objekata srušen je u subotu iznad kanadskog teritorija, a letio je nešto niže od prvog ‘špijunskog ‘ balona, pa je stoga, kao prijetnja civilnom zračnom prometu, uz dopuštenje kanadskog premijera Trudeaua, također srušen, i to iznad Aljaske. Oba spomenuta letjela su na oko 3 puta manjoj visini nego onoj uobičajenoj za špijunske balone.

Misterij o tome što su zapravo srušili američki lovci F-22 bit će vjerojatno razotkriven nakon što FBI i Royal Canadian Mounted Police pregledaju ostatke letjelica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba