Znate li zašto?

Peršin je proglašen najotrovnijom biljkom ove godine

Objavljeno: 10.02.2023. zagorjeinternational

Pomalo iznenađujuće, ali aromatična biljka koju koristimo gotovo svakodnevno izabrana je za otrovnicu 2023. godine. Vjerovali ili ne – riječ je o peršinu, a upravo mu je botanički vrt ‘Wandsbek’ dao primat u Njemačkoj, koja ovu titulu dodjeljuje već 18 godina, glasovanjem korisnika.

Za početak valja istaknuti da je peršinovo lišće potpuno bezopasno, dapače zdravo jer sadrži mnogo vitamina (osobito vitamina C), te kalija, kalcija i željeza, beta-karotena i folne kiseline. Opasna strana pokazuje se tek kada biljka cvjeta.

Peršin je dvogodišnja biljka koja proklija već prve godine nakon sjetve i postaje dragocjeno aromatično bilje u kuhinji. Tek u drugoj godini života počinje stvarati cvjetove koji postaju sjemenke i koji sadrže peršinovo ulje. Upravo je to opasno jer je bogato apiolom. Kako piše botanički vrt ‘Wandsbek’, u razlozima zašto je peršin izabran za otrovnicu godine:

– Apiol djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i posebno maternice.

Nije slučajno da su se u srednjem vijeku peršinove sjemenke i ulje koristili i za pobačaje. Apiol također može izazvati alergijske reakcije i oštetiti jetru i bubrege ako se uzima u velikim dozama. Nakon cvatnje povećava se sadržaj apiola cijele biljke peršina. Stoga treba izbjegavati ne samo sjemenke, već i ostatak biljke, uključujući cvijeće, stabljike i lišće.

Ako imate biljku peršina u vrtu ili na balkonu držite se dalje od biljke nakon cvatnje, sakupite lišće prije nego biljka procvjeta i zapamtite – uvijek je bolje sijati novi peršin svake godine.

Na drugom mjestu među najotrovnijim biljkama 2023. nalazi se oleander, zatim mak na trećem mjestu i tulipan na četvrtom mjestu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba