Dan europskog broja 112 u Krapini: Prošle godine čak 1500 više poziva nego 2021.

˝Vrijeme i događaji nam pokazuju da moramo pronaći način kako dodatno uključiti komunalne službe u sustav˝

Objavljeno: 10.02.2023. Marta Čaržavec

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je sutrašnji datum ustanovljen kao Dan europskog broja 112. U cilju širenja svijesti o postojanju i značaju broja 112 Područni uredi i Službe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s hitnim službama i jedinicama lokalne samouprave organiziraju brojne aktivnosti kao što su edukacije predškolske i školske djece, izložbe opreme i vozila hitnih službi, vježbe, posjete Županijskim centrima 112, prigodno oglašavanje, a uoči obilježavanja,  danas smo posjetili prostorije Službe civilne zaštite Krapina…

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček usporedio je prošlu i predprošlu godinu izvjestivši kako je prošle uvelike povećan broj poziva. Naime, bilo ih je 24.500 dok ih je 23.000 bilo 2021. godine.

Edukacija

– Dosta se razlikuju ova i prošla godina jer znamo da je prošla godina bila COVID godina i velik se dio poziva odnosio upravo na koronu. Od važnijih događaja prošle godine bi izdvojili događaj u Termama Tuhelj, istjecanje klora, zatim požar u Oroslavju, a ova nam je godina počela s nevremenom, odnosno s naglim i velikim količinama snijega koje su nanijele dosta problema. Također, imali smo neki dan i požar u Bidružici koji je na sreću, bio manji i sve je dobro prošlo – rekao je Klasiček pa otkrio kako je smanjen broj zlonamjernih poziva što je rezultat jače edukacije građana o broju 112.

– Ljudi shvaćaju težinu tog broja i ne upuštaju se u nazivanje tog broja kako bi se raspitali za ostale telefonske brojeve i slično, a takvih je slučajeva znalo biti prije. To se uvelike promijenilo, iako se još ponekad dogodi da ima i koji zlonamjeran poziv, ali ni blizu toliko kao prije, a najviše poziva uvijek bilježimo prema hitnoj medicinskoj službi, nakon toga slijede vatrogasci i policija – rekao je Klasiček.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako ovaj dio dio sustava onaj koji funkcionira savršeno, ali…

– Vrijeme i događaji nam pokazuju da moramo pronaći način kako dodatno uključiti komunalne službe u sustav jer se pokazalo da neke situacije iziskuju djelovanje službe iz komunalnog poduzeća. Vjerujem da bi za budućnost bilo dobro razmisliti na koji način da i oni budu spremniji i operativniji jer vrijeme je u takvim žurnim situacijama najvažnije – poručio je Gregurović.

Vježbe

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo kako je veliki iskorak da je Ravnateljstvo omogućilo na šest, sedam svjetskih jezika sve potrebne informacije što uvelike olakšava. Isto tako, kroz vježbe se dodatno diže suradnja na višu razinu, a to se širi i van granica.

– Sa Slovenijom surađujemo na europskom projektu CRO-SI-SAFE. Imali smo jednu veliki vježbu u Klanjcu, danas ujutro smo imali sastanak svih hitnih službi, a ponovno ćemo imati veliku, prekograničnu vježbu gdje će biti uključene sve službe civilne zaštite i na taj način radimo na terenu oko koordinacije. I dalje ćemo, osim redovnih obuka i edukacija, bez obzira na ovaj europski projekt, nastaviti s velikim vježbama, pokušati inscenirati i osmisliti nesreće većih razmjera koje bi zahtijevale upotrebu svih službi i da kroz određeno vrijeme prođemo sve kako nas ništa ne bi iznenadilo – poručio je Kolar.

– Kada vidite ovu ekipu, vidite da je to iskusna ekipa koja će u djeliću sekunde preusmjeriti poziv na pravu adresu. Nekad je sekunda ta koja dijeli život i smrt. Kad malo dublje uđete u sustav onda shvatite koliko je odgovoran ovaj posao kao i svih hitnih službi cijele Hrvatske. Njih poziv u dva ujutro, u četiri popodne uvijek znači isto – da se nešto dogodilo, što zahtjeva određena postupanja. Zadnja takva situacija je bila u Bidružici gdje sam u nekoliko minuta već imao sve informacije. To je to – uigranost službi. Najteže je razgovarati s ljudima koji su u panici,  prvo ga možda treba i smiriti, a najbitnije je dobiti točnu informaciju kako bi vrijeme postupka bilo što brže – rekao je Kolar pa se osvrnuo na Gregurovićev stav o uključivanju komunalnih službi.

– Vjerujem da na koordinacijama načelnika i gradonačelnika to uvijek može biti tema. Vjerujem da će se to što je gradonačelnik iznio kao potencijalni izazov koji je pred nama, već u sljedećih nekoliko tjedana izregulirati jer su nevremena sve veća – kazao je Kolar.

Inače, obilježavanje Dana europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj se već 12 godina uzastopce, na jedinstveni način u Europskoj uniji, obilježava rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi u Slavonskom Brodu sa startom u 11 sati i dvije minute.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba