Tko kaže da staklarstvo nije za djevojke? Krapinčanka Mirta Zebec zadovoljna je učenica Školskog centra Rogaška Slatina i dokazuje upravo suprotno

“Da ponovno mogu odabrati školu, definitivno bih odabrala istu. Topla preporuka za sve koji još razmišljaju što će upisati”

Objavljeno: 09.02.2023. zagorjeinternational

Krapinčanka Mirta Zebec učenica je treće godine srednje škole u slovenskom Školskom centru Rogaška Slatina, na smjeru ‘staklarstvo’. Iako je srednjoškolsko obrazovanje mogla nastaviti i nekoj od hrvatskih srednjih škola, Mirta se, kako nam je priznala, odlučila upisati u Školski center Rogaška Slatina koji ju je naprosto oduševio na danu otvorenih vrata.

– Upisala sam staklarstvo jer mi se na danu otvorenih vrata jako svidjelo to zanimanje. Pokazali su mi kako rade sa staklom. Oduševila sam se. U doslovnom smislu ljubav na prvi pogled – započela je Mirta. 

Kako kaže, svojim je izborom i više nego zadovoljna, a posebno ističe to da u školi nema nenajavljenih ispita i odgovaranja, već se sve unaprijed dogovori s profesorima.

– Gradivo objašnjavaju vrlo jasno i uvijek rado dodatno objasne kada je potrebno. Također, na praksi su mentori odlični i super objasne sve što se radi, a škola ujedno nudi i stipendiju i u sklopu škole je učenički dom, što bi također izdvojila kao velike prednosti – govori učenica.

Nikakav problem 

Što se tiče jezične barijere, priznaje da ih je u početku bilo i da se pomalo brinula, no i te brige su ubrzo nestale.

– Škola ima odličnu opciju za sve koji ne razumiju jezik – nudi i tečaj slovenskog jezika. Jezik sam jako brzo savladala, a uz to, profesorica koja vodi tečaj slovenskog jezika sve nam je detaljno objasnila. Smatram da je to odlična opcija za sve učenike koji ne razumiju slovenski i to što takva opcija postoji je za mene, a vjerujem i druge koji bi se našli u sličnoj situaciji, ogroman plus – dodaje Mirta.

Iako zanimanje poput njenog većina ljudi percipira kao ‘muško’ zanimanje jer u njemu nema baš mnogo žena, Mirta je stava da je takvo razmišljanje u potpunosti pogrešno.

– Smatram da u današnje vrijeme svatko može odabrati bilo koji posao koji želi i voli. Svatko ima svoje mišljenje, ali smatram da nema smisla dijeliti zanimanja na ‘muška’ ili ‘ženska’ spol – kaže ova učenica te dodaje da joj je obitelj od samog početka bila pružila punu podršku pri odabiru zanimanja, a to joj je mnogo značilo. 

Uz brojne prednosti koje je već pobrojala, Mirta je naglasila i brojne dodatne pogodnosti koje su moguće u Školskom centru Rogaška Slatina.

Brojne pogodnosti 

– Često imamo ekskurzije unutar, ali i izvan Slovenije te smo dosad posjetili jako puno predivnih destinacija. Među mogućnostima je i razmjena učenika, a što se tiče prakse, učenici imaju mogućnost otputovati u razne zemlje u tvornice stakla/optike na praksu. To je odlična prilika da učenici steknu nova iskustva i vide kako druge tvornice funkcioniraju – dodala je.

Kako nam je otkrila, nakon završetka školovanja ima osiguran posao, a planira raditi u struci, u zanimanju koje voli. 

– Uz to planiram upisati tečaj šminkanja i raditi to u slobodno vrijeme. Radit ću dva posla koji me usrećuju i koji me ispunjavaju – kaže naša sugovornica i za kraj dodaje:

– Da ponovno mogu odabrati školu, definitivno bih odabrala istu. Preporučila bih svim osnovnoškolcima da ulove priliku za dane otvorenih vrata i da pogledaju kako sve funkcionira i uvjerena sam da će vam se dopasti. Topla preporuka za sve koji razmišljaju u koju će se srednju školu upisati – zaključila je Mirta te posebne zahvale uputila svojim profesorima, razrednici Mateji Črnelič Balon te mentoru Borisu Šketu koji su, uz ostatak stručnog kadra Školskog centra Rogaška Slatina, ostavili posebnog traga u njenom dosadašnjem srednjoškolskom obrazovanju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba