GOTOVO PA ISTRIJEBLJENI

Veliki povratak najtajanstvenije i najljepše mačke u Hrvatskoj – risa

Objavljeno: 09.02.2023. zagorjeinternational

Priča risova na području Hrvatskih Dinarida jedna je od najturbulentnijih iz životinjskog kraljevstva. Povijesno, svi risovi u Hrvatskoj su bili istrebljeni početkom 20. stoljeća te postupno vraćeni u svoje stanište 70-tih godina, a onda je uslijedio veliki pad njihove populacije 90-tih godina, kako kod nas u Gorskom Kotaru, Lici i Velebitu, tako i u susjednom staništu na Alpama. Kod vraćanja jedinki u njihovo prijašnje stanište znanstvenici se suočavaju sa smanjenom genetskom raznolikosti koja, uz krivolov, najviše utječe na smanjenje broja risova. Upravo tu dolazi projekt ‘Life Lynx’ koji jedinkama iz Rumunjske pokušava od 2019. obnoviti populaciju risova u Hrvatskoj, piše Zaštita-prirode.  


Iz projekta ‘Life Lynx’ objavili su dobre vijesti, da su u Slovačkoj i Rumunjskoj ulovljena dva risa koji uskoro stižu u našu zemlju. Prekrasne životinje vrlo brzo će biti puštene na Dinaridima i to s jednakim ciljem kao i njihovi prethodnici – da pomognu u spašavanju populacije.

Početkom siječnja počela je, naime, posljednja sezona hvatanja risova u Karpatima u sklopu ovog projekta, koji se polagano bliži kraju. 

– Odmah uspjeh i u Slovačkoj i u Rumunjskoj! Uhvaćena su dva odrasla mužjaka već u siječnju, prvi na rumunjskoj planini Tarcau, a drugi na planini Volovec u Slovačkoj. Jednog od njih karakterizira posebno obilježje, veliki ožiljak na lijevom uhu. Neobičan izgled uha možda je posljedica stare ozljede, sada potpuno zacijeljene i čini se da risu ne smeta. Oba risa su smještena u objektima za karantenu u državi hvatanja, kako bismo osigurali da će u novi dom u Dinaridima doći zdravi – objavili su, prenosi Jutarnji list

Onaj koji je ulovljen u Slovačkoj star je, procjenjuje se, između tri i četiri godine, a težak je 24 kilograma. Drugi mužjak je mlađi, ima dvije godine, i kilogram je lakši. 

Fotografije budućih stanovnika naših Dinarida možete pogledati OVDJE

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba