MISTERIJ IZ HLEVNICE: Je li riječ o čedomorstvu ili je beba već rođena mrtva?

PROŠLO ŠEST DANA: Intenzivna kriminalistička istraga i dalje traje

Objavljeno: 04.02.2023.

Prošlo je šest dana. Hlevnica, mjesto u sastavu općine Đurmanec i dalje odiše gorčinom. Policijska vrpca od prošle se nedjelje sve do utorka stapala sa snijegom koji je prekrio tlo. Na tom je tlu jedan od Hlevničana pronašao mrtvo tijelo novorođene bebe. Špekulacije su išle u svim smjerovima, no onih službenih i danas je vrlo malo. Zagorska policija intenzivno je tragala i još uvijek traga za majkom i pokušava doznati što više detalja, a nekoliko dana na terenu je bio i HGSS sa potražnim psima.

Iz policije su nam početkom tjedna potvrdili kako je beba pronađena u zaseoku na otvorenom. Tjelešce je prevezeno na obdukciju, no službena informacija za sada izostaje. Budući da se Hlevnica nalazi tik uz slovensku granicu, postoji mogućnost da se istraga proširi i van hrvatskih granica, a zagorska policija uputila je apel građanima da, ukoliko posjeduju bilo kakvu informaciju, o tome obavijeste dolaskom u policijsku stanicu ili pozivom.

Neljudski čin

Na teren je početkom tjedna izašao i načelnik Đurmanca Damir Belošević, duboko zgrožen ovim neljudskim činom koji se dogodio na području općine. Istaknuo je, dokle je god očevid u tijeku, nema nikakvih informacija budući da je za cijeli slučaj nadležan MUP.

– Nažalost nemam nikakvih informacija. Odgovore na sve što me pitate može dati jedino policija, ali apeliram na sve koji nešto znaju o ovom nemilom događaju da jave policiji i daju iskaz koji bi pomogao u cijelom slučaju. Šokirani smo da se ovako nešto uopće dogodilo u našem mjestu – ispričao je, a jedan od mještana Hlevnice, Albin Hustić, otkrio je kako migranata u ovom dijelu nema.

– Ne znamo tko bi to mogao učiniti. Ne znamo ništa. Tu je HGSS, traže sa psima. Nitko nam ne daje informacije. U nedjelju smo vidjeli da dolaze policijski automobili. Prvo sam pomislio da se dogodila automobilska nesreća, a onda smo saznali da je pronađena mrtva beba. Do slovenske granice imamo dva kilometara, ali izbjeglica nema ovdje da bih ja znao, ne mogu reći ništa ili špekulirati – rekao je Hustić.

Jutarnji list razgovarao je s vlasnikom kuće Štefom Grilecom na čijem je zemljištu pronađeno tijelo i njegovom nećakinjom Romanom Karničar. Kako su ispričali, kriminalisti su pokucali na njihova vrata oko 15 sati.

– Bili su vrlo blijedi, kao da im je mučno. Ispitivali su nas gdje smo bili tih dana, nisu otkrivali zašto. Tek kad sam ih pitala je li mrtva osoba u pitanju, jer da je sudar ne bi bilo toliko policije, doznali smo da je riječ o bebi – rekla je nećakinja Romana. 

– Pa zamislite kad vam u dvorištu nađu nešto tako strašno, mrtvo novorođenče – rekao je Grilec i prisjetio se i nedjeljnog jutra.

– Kad sam ujutro u nedjelju oko četiri sata otišao na posao, sve se činilo u redu. Nisam ništa ni ikoga vidio. Kad sam se vratio, ispred moje kuće bila je policija i traka zone očevida. Samo se nadam da će se što prije otkriti istina jer ovo nas je sve šokiralo – dodao je Grilec koji je inače vozač kamiona. 

Prema zasad poznatim informacijama, uz bebu je pronađen i dio deke, a neslužbena nagađanja kažu da su bebu vjerojatno već napale životinje, što se moglo vidjeti po stanju tijela. 

Psihijatri

Kako će istraga završiti tek slijedi vidjeti, no psihijatri kažu, prema informacijama dostupnima iz medija da su za ovakav čin brojni okidači.

– To može emocionalno izazvati neku zahtjevnu situaciju i pogoršanje psihičkog stanja. Može se manifestirati i kao neka depresivna epizoda s kojom se majka teško nosi – rekla Nadica Buzina iz Zavoda za forenzičnu psihijatriju u Vrapču za Dnevnik Nove TV i dodala kako svemu mogu kumovati različite psihičke tegobe, ali i narušeni odnosi.

– Najčešće te majke nisu prihvaćene ili od obitelji ili šire socijalne sredine, da su ti odnosi partnerski vrlo često poremećeni, odnosno da taj možda budući otac i otac djeteta to ne prihvaća i bježi od nekakve odgovornosti – dodala je.

Zaključno, do sada je obavljen cijeli niz razgovora s liječnicima obiteljske medicine na ovom području, ali i s mještanima. Istraga se provodi u više pravaca, a radi li se o čedomorstvu ili je beba već rođena mrtva bit će poznato po završetku kriminalističkog istraživanja. Kako nam je potvrdila zagorska policija, završena je potraga za mogućim dokazima, a krim istraga i dalje traje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba