Prije svečanosti održat će se skupština s jednim novim prijedlogom - evo o čemu se radi

Dođite sutra na veliki rođendan – slavi ga HZKD

Objavljeno: 03.02.2023. zagorjeinternational

Hrvatskozagorsko književno društvo (HZKD) će sutra obilježiti 20. obljetnicu kontinuiranog i plodonosnog djelovanja. Svečanost zagorskih književnika održat će se u Velikoj dvorani Grada Klanjca s početkom u 18 sati uz predstavljanje fotomonografije HZKD-a koja daje pregled nakladničke djelatnosti, ali i brojnih drugih književnih događanja i susreta koje je Društvo organiziralo u proteklih dvadeset godina u Klanjcu, svome sjedištu, ali i u drugim zagorskim sredinama, te u susjednoj Sloveniji.

U glazbenom dijelu programa nastupit će ženski vokalni ansambl ‘Sotelie’ iz Huma na Sutli, jedan od najboljih malih vokalnih sastava u Hrvatskoj, Igor Siročić i gosti koji su svojom glazbom oplemenili brojne književne susrete članova HZKD-a.

HZKD osnovan je 2002. godine na inicijativu pjesnika Božidara Staroveškog i Vladimira Poljanca, koji su još godinu ranije u Zelenjaku organizirali ‘Prvi susret zagorskih pjesnika’ tijekom kojega je izražena želja da ovakvo okupljanje zagorskih pjesnika postane tradicionalno, ali i da se organiziraju u svoju udrugu. Tridesetak članova osnivača okupilo se na Osnivačkoj skupštini 11. listopada 2002., a za predsjednika je izabran Božidar Brezinščak Bagola.

Od 2004. godine, kada je HZKD pokrenuo svoju nakladničku djelatnost, objavljeno je u biblioteci Esejistika 8 naslova, u biblioteci Književnost 38, u biblioteci Riječ horvatska Feljtoni Rikarda Jorgovanića, a tu je i osam zbornika članova Društva. S više od pedeset objavljenih knjiga HZKD se tako svrstao među najplodonosnije nakladnike u Hrvatskom zagorju.

Dvadeseta obljetnica predstavljat će na neki način i prekretnicu u radu Društva jer će Upravni odbor HZKD-a na Skupštini, koja će se održati prije početka svečanosti, predložiti članovima da se umjesto sadašnjeg Hrvatskozagorskog književnog društva utemelji ‘Krapinsko-zagorski ogranak DHK-a’ (Društva hrvatskih književnika) čiji je Upravni odbor prošlog tjedna podržao ovu inicijativu članova HZKD-a.

Svečanost HZKD-a povodom 20. obljetnice otvorena je za sve ljubitelje književnosti, prijatelje, podupiratelje i sve zainteresirane građane koji su dobrodošli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba