Grad Krapina dodijelio 200.000 eura Krapinskom športskom savezu - najavljena rekonstrukcija kuglane, novi teniski tereni i ono najbitnije:

Sredstva za dokumentaciju za novu dvoranu u Podgori su osigurana, u njoj će više od 700 djece konačno moći nesmetano trenirati

Objavljeno: 31.01.2023. Marta Čaržavec

Svjestan važnosti sporta u životima svojih mještana Grad Krapina ponovno je povećao financijska sredstva za potrebe realizacije programa javnih potreba u sportu. Tako su Krapinskom športskom savezu za ovu godinu dodijeljena značajna sredstva u iznosu od 200.000 eura koje će zatim Savez kao krovno tijelo sportskih udruga na području grada Krapine raspodijeliti prema potrebama i programu rada svojim članicama. Inače, u Savezu trenutno je aktivno 17 sportskih klubova i udruga od čega je devet natjecateljskih, a na području grada je ukupno preko 700 sportaša.

U utorak su ugovor potpisali predsjednik Krapinskog sportskog saveza Saša Kundih i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Kako je pri početku istaknuo Kundih, puno se radi s djecom, pa je iskoristio priliku da s javnosti podijeli odlične vijesti. Naime, trenerica Katarina Žigman upravo je završila tečaj ‘EHF-a’, međunarodne krovne rukometne organizacije Hrvatskog rukometnog saveza i time dobila licencu za rad s djecom u vrtićima te će se po prvi puta na nivou Hrvatske organizirati rukomet za djecu u vrtićima što znači da je Savez krenuo u rad i s onim najmlađima.

Kontinuirana povećanja

– Gradsko vijeće u ovih zadnjih nekoliko godina zaista puno ulaže u sport po cijelom gradu i puno djece se sportskim aktivnostima i bavi. Bitno je da je proračun Grada u posljednjih šest, sedam godina povećan za duplo. Kad je Savez osnovan dobivali smo nekih 450.000 kuna, najveće povećanje je bilo za 2022. godine kada smo umjesto dotadašnjih milijun dobili 1.350.000 kuna, a ove je godine povećanje na ukupno 200.000 eura, što je zaista značajno. Sve ovo je dovelo do toga da imamo zaista puno mladih u sportu, najviše u nogometu, rukometu pa košarci, a tu su sad i novi klubovi, ‘savate’, ‘kickboxing’,… – ispričao je Kundih.

Dodao je kako su ulaganja Grada zaslužna za toliki broj sportski aktivne djece i za toliki broj klubova koji postižu zavidne rezultate. Ono što je istaknuo kao najbitnije je multifunkcionalna sportska dvorana u kojoj bi sportaši mogli trenirati od ujutro do navečer jer:

– Ovo što imamo na raspolaganju nije dovoljno. Imamo ograničeno vrijeme treninga, negdje od 19 do 21, 21.30 što je zaista malo. Mnogi od nas imaju treninge u Đurmancu, Jazvinama, a to je malo problematično, posebice u zimskim uvjetima. Kada se napravi sportska dvorana, riješit ćemo masu toga jer trošak sportskih dvorana koje sada plaćamo iznosi 40 do 50 posto od ukupnog proračuna što dobijemo od Grada i Županije, a onda to opet vraćamo plaćajući dvorane. Apeliram i na Županiju koja je osnivač dvorana da probaju smanjiti cijenu tih dvorana dok Krapina ne dobije ono što zaslužuje nakon dugo vremena – pravu gradsku sportsku dvoranu – poručio je Kundih istaknuvši kako je bitno da se što više djece bavi sportom.

Od 2013. godine kada je Gregurović postao gradonačelnik, sredstva za Savez su gotovo pa udvostručena.

– Moram istaknuti da imamo izuzetno aktivne sportske udruge koje okupljaju sve više mladih što nas iznimno veseli, tako da nam rezultati ponekad niti nisu toliko važni, koliko je važno da se što više djece i mladih uključi u sportski život – rekao je zadovoljni gradonačelnik i dodao je da su u svim mjesnim odborima sagrađena sportska igrališta, pa sada u svim većim naseljima, djeca, mladi, ali i oni stariji imaju mogućnost rekreacije kao i u centru Krapine.

– Započeli smo i s uređenjima ‘fitness’ parkova, trenutno ih na području grada imamo četiri, a ove su godine u planu još dva – jedan u Lepajcima kod područje škole, a za drugu lokaciju se još nismo odlučili. Također, kroz dvije do tri godine nam je cilj da se u svim mjesnim odborima napravi ‘fitness’ na otvorenom – dodao je Gregurović pa posebno istaknuo važnost uređenja Sportskog centra:

Rekonstrukcija

– Sudeći prema onome kako je Centar izgledao prije nekoliko godina i kako danas izgleda, možemo reći da ponovno dobiva lice kakvo bi i trebao imati. Ono što smo posljednje napravili je igralište s umjetnom travom, uređeno je pomoćno igralište, uređeno je igralište za nogomet u kavezu, zamijenjeni su reflektori na vanjskom rukometnom igralištu, a uređuju se i svlačionice. Osim ovih sredstava za Sportski savez, u proračunu smo osigurali i sredstva za projektnu dokumentaciju za multifunkcionalnu dvoranu kod Sportskog centra u Podgori u iznosu od 46.450 eura – otkrio je gradonačelnik.

Nadalje, Grad je osigurao i sredstva za projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju kuglane.

– Želja nam je da se u budućnosti vrati kuglana u grad, imali smo natječaj za projektnu dokumentaciju još prošle godine, no nismo dobili niti jednu ponudu, ali se nadam da će ove godine biti bolje i da ćemo ove godine pripremiti tu projektnu dokumentaciju. Uz to, osigurali smo i sredstva za izgradnju montažnih tribina uz novo igralište s umjetnom travom, a osigurana su i sredstva za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije za nove teniske terene, a znamo da na području županije gotovo da i nema zatvorenih teniskih terena. S tim smo krenuli još prošle godine, malo je zapelo oko imovinsko-pravnih odnosa, no ove godine nastavljamo dalje s tim i nadamo se da ćemo do kraja godine to završiti – dodao je gradonačelnik Gregurović te najavio i da se kroz ITU mehanizam planira i revitalizacija Sportskog centra u Podgori s novim sadržajima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba