KAMENOLOM 'SILJEVEC' ILI PARK PRIRODE ‘IVANŠČICA’?

KOLAR ‘PERE RUKE’: Oni koji kažu da je ključ tog pitanja kod mene, pokušavaju se izvući iz priče u koju su ih uvukli njihovi kolege iz Ministarstva

Objavljeno: 20.01.2023. Vanja Hozmec

Na području Budinščine planira se otvaranje kamenoloma i eksploatacija tehničko – građevnog kamena, a sam kamenolom bi trebao biti svega kilometar udaljen od prvih kuća zbog čega se oko njega podigla velika prašina. Također, kamenolom bi trebao biti na području koje bi uskoro moglo postati parkom prirode što stvara dodatne probleme, a o toj se temi nije govorilo još od sjednice Županijske skupštine u rujnu prošle godine, kada je to pitanje aktualizirao član skupštine Davor Kljak.

Konferencija za medije Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije “Zagorje zeleno“ bila je stoga dobra prilika da županu Željku Kolaru postavimo pitanje o kamenolomu ‘Siljevec’ i ponovno aktualiziramo tu važnu temu koja je, čini se, od rujna, bila zapostavljena.   

Stav i dalje jasan

Kako je rekao župan Kolar, stav Županije oko kamenoloma je jasan i nije se promijenio. 

– Dakle, ako moramo birati između parka prirode i kamenoloma, nemamo o čemu razmišljati, biramo park prirode. Ako struka, a tu mislim na nadležna ministarstva i nadležne agencije koje se bave zaštitom prirode, kažu da je unutar parka prirode moguća gospodarska aktivnost kamenoloma, a koja neće naštetiti flori i fauni, onda ja osobno s time nemam problem. Međutim, Krapinsko – zagorska županija nije ta koja će dati odgovor na to pitanje – započeo je Kolar pa prokomentirao prebacivanja i, kako kaže, podmetanja vezana upravo na tu temu:

– Oni koji kažu da je ključ tog pitanja u mojim rukama, smatram to njihovim pokušajem da se izvuku iz priče u koju su ih uvukli njihovi kolege iz Ministarstva i koji su bez suglasnosti Krapinsko – zagorske županije dali suglasnost za istražne radnje, bez obzira što taj prostor nije bio u prostornom planu Županije. I gle čuda, dali ste mogućnost istražnih radnji, a sada je za to da Ministarstvo može izdati dozvolu za rad kamenoloma isključivo nadležan prostorni plan Županije. Molim vas, nemojmo se igrati skrivača, nego preuzmite odgovornost za ono što ste napravili – govori Kolar i javno proziva odgovorne.  

– Nismo išli raditi treću izmjenu prostornog plana zbog zahtjeva gospodarskog subjekta da bi išao raditi istražne radnje. Imali smo njegov zahtjev još 2019. godine i rekli smo da to nije naš prioritet te da ćemo ići u izmjenu prostornog plana kad se stvore uvjeti koji su bitni za ukupan razvoj Krapinsko – zagorske županije, vezano za kapitalne investicije, među kojima su lepoglavska spojnica koja je dobila konačnu trasu, a sada čekamo još dionicu brze ceste Krapina – Varaždin, čiju ćemo konačnu trasu ubrzo morati uvrstiti u prostorni plan – dodao je župan. 

Spomenuo je da bi ubrzo trebala biti održana i sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, a na kojoj bi jedna od tema bila i izmjena prostornog plana Županije, te je dodao da svakako očekuje poziv.

Očekujem poziv 

– Dio ‘ekipe’ u Saboru je pokušao prezentirati da smo mijenjali prostorni plan, pa smo onda nadležnom saborskom Odboru kojeg vodi kolegica Benčić, poslali kompletnu dokumentaciju uz obrazloženja zbog čega zapravo idemo u izmjenu. Zamolili smo predsjednicu Odbora da, kada već imaju odbor na tu temu, neka me pozovu. U kontaktu sam s predsjednicom odbora, dostavili smo sve dokumente u Odbor i očekujem krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca sjednicu Odbora i poziv na istu. Veselim se i kolegi zastupniku koji potencira tu priču da vidim kako će se tada izvlačiti iz te priče – odgovorio nam je uzbuđeno župan Kolar. 

Što se tiče proglašenja Ivanščice parkom prirode i napretku te inicijative, župan je rekao da trenutno ne zna u kojoj je to fazi u Ministarstvu. 

– Inicijativa kolege Stričaka i mene, zajedno sa saborskim zastupnicima i gradonačelnikom Ivanca te gradonačelnicom Zlatara koji smo potpisali inicijativu, će biti da do drugog mjeseca svakako sjednemo s Ministarstvom i vidimo u kojoj je to točno fazi – dodao je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba