Hoćete li sada pažljivije čitati deklaracije?

Europska komisija odobrila uporabu insekata u proizvodnji hrane – na popisu grickalice, keksi, pivo, tjestenina, čokoladne slastice…

Objavljeno: 19.01.2023. zagorjeinternational

Europska komisija je dopustila uporabu praha od kućnog zrikavca te crva brašnara za uporabu u proizvodima namijenjenim ljudskoj konzumaciji, a ovo je odobrenje rezultat zahtjeva kojeg je 2019. podnijela tvrtka ‘Cricket One’, piše Jutarnji list.

Pozitivan odgovor Komisije usvojen je nakon znanstvenog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je potvrdila i odobrila sigurnost proteinskog praha, a novi propisi koje je potpisala predsjednica Komisije Ursula von der Leyen stupaju na snagu krajem mjeseca.

Proizvođačima hrane u EU sada se dopušta da koriste proteinski prah od kućnog cvrčka u proizvodnji nekoliko vrsta hrane poput proizvoda na bazi tjestenine, orašastih plodova, grickalica, umaka, mesnih pripravaka, juha, peciva od više žitarica, krekera i grisina, keksa, jela na bazi mahunarki i povrća, pića sličnih pivu i čokoladnih slastica.

Takvi će proizvodi biti označeni na odgovarajući način da se potrošače upozori na moguću alergijsku reakciju.

Isto tako, Komisija je odobrila uvođenje smrznutih, osušenih i praškastih oblika ličinki ‘Alphitobius diaperinus’, poznatijih kao mali crv brašnar, na tržište EU. EFSA je također utvrdila da su ličinke malog crva brašnara sigurne i, u odobrenim oblicima, sada su dopuštene kao sastojci u nekoliko prehrambenih proizvoda namijenjenih općoj populaciji. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba