Ako mogu muškarci, mogu i žene

SLOBODA BRADAVICAMA: Zuckerberg će dopustiti objavljivanje slika golih grudi

Objavljeno: 19.01.2023. zagorjeinternational

Meta, kompanija u čijem su sastavu Facebook i Instagram, napokon je odlučila ‘osloboditi bradavice‘ i to nakon preporuke nadzornog odbora koji smatra da su zabranom objavljivanja fotografija golih grudi prekršena ljudska prava žena, transrodnih i nebinarnih osoba, piše Daily Mail.

Odbor se u svojoj preporuci usredotočio na dva slučaja u kojima je Instagram zabranio objave jedne transrodne i jedne nebinarne osobe koje su pozirale u toplesu kako bi podigle svijest o dobro odrađenim operacijama i pritom nisu prekrile bradavice, prenosi Jutarnji.

U svojem priopćenju, odbor je kazao da se stara politika temeljila na binarnom pogledu na spol i razlikovanju između muških i ženskih tijela, zbog čega su pravila o otkrivanju bradavica nejasna za one koji se ne identificiraju kao žene. Dodali su i da je zabrana imala utjecaj i na žene, koje su se dugo borile za deseksualizaciju slika golih grudi i tvrdile da je nepravedno što je muškarcima dopušteno dijeliti slike svojih golih grudi, a njima nije.

Goli prosvjednici održali su prosvjed ispred sjedišta Facebooka u New Yorku 2020. godine zahtijevajući promjenu pravila o golim grudima. Odbor koji djeluje neovisno, iako ga financira Meta, rekao je da se politika tvrtke o golotinji temelji na binarnom pogledu na spol, zbog čega nije jasno kako se pravila primjenjuju na interspolne, nebinarne i transrodne osobe.

Facebook i Instagram našli su se 2013. godine na udaru kritika zbog uklanjanja slika žena koje doje, ali platforme su se ispričale zbog ‘pogreške‘ i rekle da potiču takve slike na svojim platformama.

– Nadzorni odbor smatra da uklanjanje ovih objava nije u skladu s Metinim standardima zajednice, vrijednostima ili odgovornostima vezanim uz ljudska prava. Ovi slučajevi također naglašavaju temeljne probleme Metine politike – objasnili su.

– Nejasno je kako se pravila primjenjuju na interspolne, nebinarne i transrodne osobe te se od recenzenata zahtijevaju brze i subjektivne procjene spola i roda – rekao je odbor.

Nova politika koja dopušta objavljivanje slika golih grudi dugo se pripremala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba