Ovakve su operacije rijetke u svijetu

ČUDO NA ZAGREBAČKOM REBRU: Mladiću u isto vrijeme presadili srce i jetru!

Objavljeno: 10.01.2023. zagorjeinternational

Po prvi put u Hrvatskoj, prošlog je tjedna na zagrebačkom Rebru izvedena kombinirana transplantacija jetre i srca istovremeno, kod istog pacijenta, s organima istog donora. Pacijent je mlada osoba, čekalo se više tjedana na pravog donora i, kako neslužbeno doznajemo, “ulovio se zadnji čas”. Bez ove operacije pacijent bi, kažu nam, teško preživio. Operaciju je, kako doznaje 24sata, dobro podnio, i oporavlja se. 

U KBC-u Zagreb planiraju organizirati konferenciju za novinare na ovu temu, gdje će biti izneseni svi detalji o ovom, prvom takvom transplantacijskom zahvatu u Hrvatskoj. Otprije se, i u drugim bolnicama, rade kombinirane transplantacije, u 2021. su, prema službenim podacima, izvedene tri kombinirane transplantacije jetra-bubreg i šest transplantacija bubreg-gušterača. No dosad nije bilo transplantacije srce-jetra, što je velik uspjeh za Rebro, ali i cijelu Hrvatsku. Kako piše 24 sata, a doznaje od upućenih liječnika, takva se operacija općenito u svijetu malo, rijetko izvodi. 

KBC Zagreb obara sve rekorde u broju transplantacija. Prema neslužbenim informacijama iz bolnice, ovih su, blagdanskih dana, tamo u samo 24 sata transplantirane tri jetre, od kojih je jedna i ova iz kombinirane transplantacije.

Zahvata je toliko, da im čak ponestaje krvi za transfuziju, zbog čega Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu poziva darivatelje svih negativnih krvnih grupa te krvne grupe 0+ da se odazovu darivanju krvi zbog smanjenih zaliha.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba