KUMROVČANI I SLOVENCI UJEDINJENI: Pokrenuta inicijativa za revitalizacijom kumrovečke pruge

“Nadamo se da više nikad neće biti granice i da ćemo učvrstiti naše odnose“

Objavljeno: 05.01.2023. zagorjeinternational

Ulazak u Schengen izazvao je radost kod stanovnika pograničnih područja, a bolja prometna povezanosti, stvorila je nove ideje, pa je tako u Kumrovcu pokrenuta inicijativa za revitalizacijom kumrovečke pruge do Slovenije, prenosi Danas.hr. Oko ove ideje složni su i Kumrovčani i Slovenci.

-Šest godina nije bilo granice, 50-ak godina je sad bila, a nadamo se da više nikad neće biti i da ćemo učvrstiti naše odnose – rekao je načelnik Kumrovca Robert Šplajt, dok je načelnik slovenske Općine Podčetrtek Peter Misja istaknuo:

-Konačno sloboda, nema više granice, prolaziš svagdje. Puno znači ljudima i s naše i s vaše strane – kazao je.

Želja oba načelnika je revitalizacija kumrovečke pruge kojom je, kako prenosi Danas.hr, posljednji vlak prošao 2000. godine. Pruga se proteže od Savskog Marofa preko Kumrovca do Slovenije, a služila je za prijevoz putnika i robe te je za kumrovečki kraj bila od iznimne važnosti.

Umirovljeni učitelj Branko Pratengrazer za Dnevnik.hr ispričao je da su predionica u Klanjcu i valjonica betonskog čelika u Kumrovcu prosperirale zahvaljujući ovoj pruzi, a i pruga je bila, što se tiče tereta, koliko – toliko rentabilna – rekao je.

Kumrovečki načelnik Šplajt rekao je da bi projekt mogao biti financiran iz Europskih fondova, pogotovo iz novog INTERREG programa.

-Trebali bi se požuriti. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske te Hrvatske željeznice trebale bi razumjeti da možemo tu prugu revitalizirati – poručio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba