Broj nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači se smanjio

U sklopu projekta “Bez promila”, održana konferencija “Mladi, alkohol i vožnja“

Objavljeno: 10.12.2022. zagorjeinternational

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u petak je u prostoru Centra za mlade Krapinsko – zagorske županije održana konferencija “Mladi, alkohol i vožnja“ s ciljem podsjećanja mladih vozača da ne sjedaju za volan ako konzumiraju alkohol te da ne sjedaju u auto ako je vozač pod utjecajem alkohola.

Konferenciju je moderirala Ivana Radanović, koordinatorica Mreže udruga Zagor i jedna od pokretačica ovog programa u Krapinsko-zagorskoj županiji, a u uvodnom dijelu prisutne je pozdravio Marijan Grmovšek, voditelj poslova prometne policije, koji je predstavio statističke podatke prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači u Krapinsko – zagorskoj županiji te tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se postotak prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači smanjio. 

Jedan od najdugovječnijih projekata

Prisutne je pozdravila i zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek, koja je istaknula kako je “Bez promila“ jedan od najdugovječnijih projekata u Krapinsko – zagorskoj županiji i ukazala na važnost ovakvog projekta.

Ispred Mreže udruga Zagor, rezultate projekta za 2022. godinu je predstavio Leon Voloder, pri čemu je naglasio kako je kroz godinu u preventivnim akcijama “Bez promila“ u šest srednjih škola sudjelovalo 510 učenika kroz 23 provedene akcije u Krapinsko – zagorskoj županiji. Na predavanjima u dvije srednje škole, sudjelovao je 161 učenik, a na predavanjima u tri autoškole, sudjelovalo je ukupno 31 polaznik.

Na konferenciji je predstavljen i video “10 godina bez promila“ koji prikazuje provedbu programa kroz cijelo desetljeće, dionike koji su sudjelovali u provedbi, aktivnosti koje su se provodile i kako je program aktualan i danas.

Predavanja i kviz

Tijekom konferencije provela su se dva zanimljiva predavanja. Predstavnik Ravnateljstva policije, Miron Huljak, prezentirao je tematiku kroz predavanje “Pregled stanja sigurnosti u 2022. godini, osvrt na mlade vozače“, a predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, Svetislav Joka, prezentirao je temu “Utjecaj alkohola i opojnih sredstava na mozak i tijelo mladih“.

Na samom kraju konferencije svi sudionici su zaigrali ‘pub kviz’ na temu alkohola i vožnje.

Konferenciju su svojim dolaskom podržali načelnik Policijske postaje Zlatar Bistrica Mario Duktaj te pročelnica upravnog odjela u Krapinsko – zagorskoj županiji Martina Gregurović Šanjug, a sudionici konferencije su bili mladi s područja KZŽ te učenici Gimnazije A. G. Matoša Zabok i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Cilj projekta “Bez promila“ je smanjiti broj prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača, a konferencija je održana u okviru projekta “Bez promila“ kojeg provodi Mreža udruga Zagor u suradnji s Policijskom upravom Krapinsko – zagorskom i Krapinsko – zagorskom županijom. Financiran je sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, kojeg je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba