ZA RAZVOJ I POPULARIZACIJU ZNANOSTI: Varaždinska županija financijski poduprla Sveučilište Sjever, FOI i Geotehnički fakultet

“Varaždin se kao sjedište županije, zahvaljujući visokoškolskim ustanovama, razvija kao sveučilišni grad“

Objavljeno: 07.12.2022. zagorjeinternational

Varaždinska županija će financijski poduprijeti znanstveno-istraživačke i studentske projekte, eksperimente i aktivnosti na popularizaciji znanosti koje provode Sveučilište Sjever te dva fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike i Geotehnički fakultet. Varaždinski župan Anđelko Stričak je u Županijskoj palači u Varaždinu, u četvrtak potpisao ugovore o financijskoj potpori s rektorom Sveučilišta Sjever Marinom Milkovićem, dekanicom FOI-a Ninom Begičević Ređep i dekanom Geotehničkog fakulteta Hrvojem Meaškim.

– Fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilištu Sjever smo potpisivanjem ugovora dali financijsku potporu u ukupnom iznosu od 100.000 kuna, čime dajemo podršku razvoju znanosti, ali i njezinoj popularizaciji, posebno među mladima. Poznato je da je Varaždinska županija osnivač osnovnih i srednjih škola, u koje kontinuiramo ulažemo kako bismo učenicima omogućili ostvarenje svih njihovih potencijala. Nadogradnja su visokoškolske ustanove, koje su jednako važne jer se zahvaljujući njima Varaždin, sjedište županije, razvija kao sveučilišni grad – rekao je župan Stričak.

Županija će poduprijeti znanstveno-istraživački laboratorij Fakulteta organizacije i informatike, čime će se omogućiti kupnja novih 3D printera suvremene generacije za nastavak istraživačkih aktivnosti i eksperimenata. To će omogućiti obogaćivanje nastavnog sadržaja i poboljšanje kompetencija studenata, koji u sklopu laboratorija imaju priliku razvijati IOT sustav, arhitekturu softvera, modele podataka u IOT okolinama, IOT sigurnost i drugo.

Geotehnički fakultet će zahvaljujući potpori Županije biti bogatiji za prijenosnu multimedijalnu opremu, prijenosni projektor, mini dron, digitalni fotoaparat, GoPro kameru. Riječ je opremi koja će omogućiti aktivnosti vezane uz znanstveno-istraživačke projekte, studentske projekte, tribine i radionice.

Sveučilište Sjever organizator je dva važna i popularna događaja, Tjedna karijera i Festivala znanosti, za koje je financijsku podršku sada dala Varaždinska županija. Tjedan karijera jedan je od najvećih regionalnih događanja koji spaja akademsku i poslovnu zajednicu, a Festival znanosti održava se svake godine u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te okuplja gotovo 2000 sudionika različite dobi i uzrasta. Potpisivanju ugovora prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i njegova zamjenica Sanja Herceg.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba