Predavanje održala nagrađivana klinička psihologinja Gordana Kamenečki

Članovi UDVDR KZŽ sudjelovali na interaktivnoj radionici na temu zaštite zdravlja

Objavljeno: 30.11.2022. zagorjeinternational

U Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije je u ponedjeljak održana interaktivna radionica na temu zaštite zdravlja koju je održala jedna od najnagrađivanijih kliničkih psihologinja u Hrvatskoj, Gordana Kamenečki.

Tema radionice bila je zaštita zdravlja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a usmjerena na prevenciju psihičkih stanja i tjelesnih bolesti, psihičke poteškoće bolesnika oboljelih od neizlječivih bolesti, bolesti srca i krvnih žila i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

Radionici se odazvalo 35 hrvatskih branitelja s obiteljima, a među sudionicima rasprave bili su i hrvatski branitelji oboljeli od teških bolesti. 

Uz genetsko nasljeđe i biološke čimbenike, na zdravlje populacije utječu mnogobrojni psihološki te okolišni, socijalni i ekonomski čimbenici – osobne i obiteljske prilike, način života, mjesto življenja i rada te zdravstvena zaštita. 

Najučestaliji uzroci smrti u braniteljskoj populaciji su ishemijske bolesti srca, zloćudne novotvorine probavnih organa. Kod muškaraca, najučestalija novootkrivena zloćudna bolest je rak prostate, a kod žena najučestaliji je rak dojke. 

Teoretskim prikazom uvjeta nastajanja bolesti te primjerima iz dugogodišnje prakse,

klinička psihologinja Kamenečki, uz aktivno učešće članova udruge Grabušić Nenada, Hlupić Milorada i Bratković Branka, nazočnima je na radionici pokazala da se ukazuje potreba odgovornije se odnositi prema vlastitom, ali i zdravlju članova obitelji. 

Iskazan je interes sudionika radionice za aktivnijim odnosom prema zdravlju razgovorima o posttraumatskom stresnom poremećaju, depresivnom poremećaju te kroničnim bolestima donjeg dišnog sustava, šećernoj bolesti i slično te drugim temama vezanim uz braniteljsku populaciju. 

Na radionici je teže oboljelim članovima udruge Kamenečki poklonila prigodne poklone medicinskih potrepština, a jednom članu udruge i stolno računalo. Organizator je kao znak zahvale i potpore poklonio prigodne suvenire udruge te je dogovorena daljnja suradnja u promicanju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba