Predstavljena monografija posvećena Vidovečkom gibaniku

“Gibanik je spoj kreativnosti, jednostavnosti i htijenja da se pokaže kako od namirnica proizvedenih isključivo na našim njivama, možemo napraviti kolač”

Objavljeno: 27.11.2022. zagorjeinternational

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji “težački kolač” jedinstven po jednostavnosti i “tajnovitosti” recepture. Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući ‘KITEC’ u Domitrovcu, javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik Vidovca Bruno Hranić, predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak te Kristijan Skočibušić u ime autora i nakladnika. 

Peta po redu

Nakon monografija ‘Varaždinsko zelje’, ‘Zagorski puran’, ‘Varaždinski klipič’ i ‘Varaždinsko bučino ulje’, knjiga ‘Vidovečki gibanik’ peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

– Varaždinska županija je prava riznica hrvatskih gastronomskih delicija. Među 15-ak tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda koji su zaštićeni je i Vidovečki gibanik. Mene kao Vidovčanku to posebno veseli jer je gastronomija u temeljima vidovečke tradicije. Ovo je kraj iznimno bogate narodne baštine, tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije koja okusom, mirisom i izgledom osvaja. Posebno treba istaknuti da je upravo Vidovec među prvima krenuo u zaštitu tih vrijednosti, kako na nacionalnoj, tako i europskoj razini. Uvjerena sam da će se uz stručnu i financijsku pomoć Varaždinske županije nastaviti s projektima zaštite, jer Vidovec ima još puno toga s predznakom tradicije što treba zaštiti i prezentirati kako bi turistima bili prepoznatljivo i privlačno odredište koje nudi vrhunski gastronomski doživljaj. U vidovečkom kraju se od davnina jelo dobro i zdravo. Poštujemo i cijenimo trud koji pojedinci, OPG-ovi, udruge ulažu kako bi očuvali i zaštitili tradiciju i običaje svoga kraja. Monografija „Vidovečki gibanik” potvrda je odgovornog odnosa prema naslijeđu naših predaka, zahvaljujem autorima te im čestitam. Vjerujem da će biti poticaj i drugima da krenu vidovečkim stopama na putu zaštite i promocije proizvoda tradicionalne gastronomije Varaždinske županije – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Načelnik Vidovca Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta općine.

– Na tom polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – poručio je načelnik Hranić.

Od 2014. godine 

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udruge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući njenim članicama, 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je predsjednica Udruge Ivanka Lonjak.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter