Održana godišnja skupština predsjedništava i zapovjedništava VZ KZŽ i Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah

“Vi ste primjer da vatrogastvo povezuje i ne poznaje granice, od vas možemo puno naučiti”

Objavljeno: 25.11.2022. zagorjeinternational

U četvrtak je održana redovna godišnja skupština predsjedništava i zapovjedništava Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah.

Na početku su o realiziranim aktivnostima tijekom ove godine i planovima za nadolazeću godinu izvijestili predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber i zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić te predsjednik Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek i zapovjednik Bogdan Krumpak.

Skuliber je zahvalio je za organizaciju vatrogasne olimpijade koja se održala u Celju, a potom je zahvalio i PGD Bistrica ob Sotli na održanom 23. vatrogasnom natjecanju ‘Dolinom Sutle’ u kojoj su sudjelovala vatrogasna društva iz jedne i druge strane. 

Djeca i mladi

– Posebnu pažnju u narednom periodu želimo posvetiti veteranima s organizacijom natjecanja za njih te je ovih dana na Predsjedništvu pokrenuta inicijativa za osnivanjem odbora za vatrogasne veterane. Također želja nam je da s djecom i mladima pokušamo staviti njihova natjecanja i druženja na još veću razinu onako kako smo imali prilike uvjeriti se na vašim susretima u zajedničkim druženjima u Sloveniji – istaknuo je Skuliber te na podršci zahvalio i Krapinsko – zagorskoj županiji. 

Što se tiče vatrogastva u županiji, Skuliber je rekao kako županijska Vatrogasna zajednica okuplja 81 dobrovoljno vatrogasno društvo te 16 gradskih i općinskih Vatrogasnih zajednica uz dvije u osnivanju. Na području županije djeluju dvije javne vatrogasne postrojbe, ZJVP djeluje na području 23 jedinica lokalne samouprave, dok na ostalih devet djeluje JVP Grada Krapine. To je, kako je rekao Skuliber, više od 6000 vatrogasaca od čega 1800 operativnih, a taj broj raste.

Sve je potom pozdravio i predsjednik Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, koji je izrazio svoje zadovoljstvo s provedenim aktivnostima od kojih je posebno istaknuo suradnju na raznim aktivnostima od zajedničkih vježbi i natjecanja te projektima od iznimne važnosti za obje strane prekograničnog projekta “Unapređenje kvalitete suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko – zagorske županije i Savinjske regije – CRO-SI-SAFE“ koju kao partneri sudjeluje Razvojna agencija Sotla i Općina Rogatec. 

Premašilo osnovnu zadaću

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili i županijski zapovjednik Marijan Lovrenčić i pročelnik Bogdan Krumpak koji su iznijeli zajedničke smjernice rada za 2023. godinu, zatim domaćin susreta, predsjednik VZ Huma na Sutli Rajko Jutriša, koji je ukratko predstavio samu Zajednicu, a onda i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša koji je istaknuo da je vatrogastvo premašilo onu osnovnu zadaću gašenja požara, već je uvijek tu kad zatreba. 

Na kraju, se okupljenima obratio izaslanik glavnog Vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović.

– Vi ste primjer da vatrogastvo povezuje, da ne poznaje granice i na tome vam čestitam. Sve ovo što sam danas čuo od vas pokušat ćemo primijeniti u Središnjem državnom uredu kao krovnoj organizaciji, probati eventualno prekopirati, naučiti predložiti ili uklopiti u nekakav dokument kojim ćemo propisati kako stvari trebaju izgledati jer vi ste upravo ti koji nam možete poslužiti za primjer toga – zaključio je Ostović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter