"ŠTO TE NE UBIJE, OJAČA TE": Danas će zagorskim poljoprivrednicima biti isplaćeno pet milijuna kuna za štete koje su pretrpjeli od tuče

“Više od 54 posto od ukupne štete je ozbiljan iznos, konačno ide ‘opipljiva’ odšteta našim ljudima, pohvale Ministarstvu”

Objavljeno: 14.11.2022. Vanja Hozmec

Krapinsko – zagorsku županiju je u svibnju i lipnju pogodila strašna tuča koja je nanijela velika štete mnogima, a ponajprije zagorskim poljoprivrednicima. Danas, pet mjeseci nakon, šteta će konačno biti isplaćena za 347 poljoprivrednika čiji su zahtjevi zadovoljili i koji su odobreni. Rekao je tako župan Željko Kolar na konferenciji za medije održanoj u Novim Dvorima Klanječkim u prostorima obrta ‘Ida Nova’. 

Kako je na početku podsjetila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, tuča je u svibnju i lipnju zahvatila sedam jedinica lokalne samouprave, a to su gradovi Klanjec i Oroslavje te općine Hum na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela, Veliko Trgovišće i Bedekovčina. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske donijeli su odluku temeljem koje su osigurana sredstva kako bi se sanirala šteta na poljoprivrednim zemljištima i kulturama koje su stradale, stoga se pristupilo izradili programa potpora koje bi bile za poljoprivrednike.

347 zahtjeva 

– Prema prvim procjenama koje smo imali, naša Županija je dobila indikativna sredstva u iznosu od oko 3,2 milijuna kuna na temelju kojeg smo raspisali javni poziv potpore za poljoprivrednike koji su stradali u elementarnoj nepogodi tuče. Bili smo čak i prvi od šest županija koje su stradale u toj nepogodi, uz našu županiju tu su i Međimurska, Varaždinska, Koprivničko – križevačka, Zagrebačka i Karlovačka. Javni poziv smo raspisali u srpnju i prvi je bio otvoren od 19. srpnja do 1. rujna, a drugi smo otvorili do 26. rujna jer kako smo krenuli s prvim javnim pozivom, vidjeli smo da ima prostora da se još prijave korisnici koji u prvom pozivu nisu prepoznali da se, osim što su se upisali u registar šteta, uz to moraju javiti i na javni poziv. Maksimalan isplaćeni iznos naknade, što se tiče štete može biti 20.000 eura – pojasnila je Mihovilić. 

Kako je rekla, poziv je završio 26. rujna, a zaprimljeno je 369 zahtjeva od kojih je pravovaljanih bilo 347. 

– Što se tiče samog iznosa šteta, iznosio je 9,2 milijuna kuna. Kada smo sve to obradili, išlo se prema Ministarstvu poljoprivrede koji je glavni nosioc programa i slijedom toga župan Kolar je dobio ugovor na temelju kojeg su nam odobrena sredstva u iznosu od 5.057.500 za naših 347 poljoprivrednika s područja županije – rekla je pročelnica Mihovilić. 

Jedan od spomenutih 347 zahtjeva poslao je i Igor Jambrešić, vlasnik obrta ‘Ida Nova’, koji se bavi uzgojem bobičastog, orašastog i ostalog voća. 

– Izuzetno sam zadovoljan i sretan što su Ministarstvo i naša Županija, koja je odlično odradila kadrovski dio, u kratkom i brzom roku reagirali. Koliko sam čuo, ovaj tjedan ćemo svi dobiti novac, tako da je to jedna predivna poruka proizvođačima. Osjećaju se ti određeni problemi u maloprodaji, a kad nas zadesi još jedna takva elementarna nepogoda, ispada da si prepušten sam sebi, tako da želim pohvaliti sustav Ministarstva i Županiju što su kvalitetno odreagirali i poslali nam snažnu poruku da u potpunosti nismo sami u svim tim problemima te da ćemo ih svi zajedno lakše prebroditi – rekao je Jambrešić. 

54,7 posto

Ukupna procjena štete na području županije bila je 9.238.000 kuna, a iznos koji je dodijeljen poljoprivrednicima je 5.057.500 kuna što je u prosjeku 54,7 posto ukupne štete. Dakle, ako je nekome šteta procijenjena na 100.000 kuna, on će dobiti 54.700 kuna.

– Od moje prijave, spomenutih 54,7 posto ispada 91.000 kuna, a prijavili smo oko 170.000 kuna štete. To je lijepi postotak. Makar, šteta od tuče nije samo urod te godine. Mi imamo specifičnu proizvodnju i nama u vrijeme berbe rastu i sadnice za sljedeću godinu tako da je tuča i to oštetila i mi smo time oštećeni iduće dvije godine. Novac kojeg korisnik dobiva kao naknadu od tuče je zapravo novac koji ja namijenjen da si na tržištu uspiješ naći svoju sirovinu i da ostaneš i dalje prisutan na tržištu. Mojeg kupca ne zanima je li u Klanjcu bila tuča, on želi svoj proizvod jednake kvalitete, inače mi se neće vraćati. Zato je potrebna pomoć kompletnog sustava da se tako donekle malo osiguramo. Možda je sada pravo pitanje bilo ‘zašto ja nemam policu osiguranja’, pa ću ja i na to odgovoriti. Policu treba imati, to je sigurno. Međutim, mi smo u ovom poslu od 1990-ih godina, kada police baš nisu igrale veliku ulogu, a osim toga, imamo specifičnu proizvodnju. Nama tuča nije glavna elementarna nepogoda, više nas muče mraz i suša, pa bi bilo odlično kada bi se probale objediniti police, a ne da ih moramo raditi za svaku nepogodu posebno jer to je izdvajanje hrpe novaca, a na kraju onda tu često znaju biti razna natezanja. Ali u svakom slučaju, police treba raditi, a ako se onda dogodi šteta, novac trebamo dobivati od osiguravajućih kuća, a ne teretiti državni proračun – rekao je Jambrešić.

Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek podsjetio je da je tuča pogodila Klanjec 2. lipnja, a pritom su, osim poljoprivrede, stradali i brojni gospodarski objekti. Na nekim područjima, istaknuo je Brlek, šteta je bila stopostotna. 

Brza reakcija

– Grad Klanjec je odradio onaj prvi dio, upisali smo sve koji su se javili u registar šteta, a ostalo je bilo na Županiji i Ministarstvu. Županija je tu reagirala hitno i prema saznanjima koja ja imam, daleko smo bili najbrža županija po prijavi. Što se tiče naknade štete, novac će dobiti samo registrirani OPG-ovi, oni koji nisu osigurani. Oni koji su osigurani, to je njima nadoknadilo osiguranje. Oni koji nisu, a takvih je na području Klanjca 48, dobit će ukupno 577.511,89 kuna. Moram reći da je ovo doista prvi puta da Ministarstvo daje određenu, opipljivu vrijednost našim poljoprivrednicima i OPG-ovima. Zahvaljujem Ministarstvu i Županiji na brzoj reakciji i iskreno se nadam da takvih vremenskih nepogoda više nećemo imati – poručio je Brlek. 

Župan Kolar podsjetio je na sve nedaće koje su zadesile poljoprivrednike u Zagorju ove godine, prvo tuča u svibnju i lipnju, a potom i suša u kolovozu i rujnu te dodao da ovu godinu treba što prije zaboraviti.    

– Ipak, kažu da ono što te ne ubije, da te to ojača. Program Vlade Republike Hrvatske je upravo takav. Prije svega, zahvala i čestitka Vladi na ovom programu. Ovo je prvi put, barem što se tiče područja naše županije da će poljoprivrednici dobiti ‘opipljivu’ naknadu za štetu koja im je nastala. Iz prijašnjih godina znamo da su komisije, općinske, županijske, procjenjivale štete koje su nastale na poljoprivrednim usjevima i da se tada donijela odluka gdje je to bilo dva ili tri posto procijenjene štete što je kod velike većine poljoprivrednika izazivalo određeni revolt. Usudio bih se reći i opravdano. Ovog puta, zahvaljujući Vladi i Ministarstvu to nije bilo tako. Nakon što je Vlada donijela odluku o 54 milijuna kuna bespovratnih sredstava za naknadu šteta od tuče za područje šest županija, promptno smo reagirali i napravili smo program koji je bio uvjet za raspisivanje javnog poziva kojeg je naša Skupština donijela već u srpnju. Raspisali smo natječaj i dobili prve prijave za štetu. Kako su kolege iz drugih županija imali drugačije raspoređeno održavanje Skupština, pa nisu bili u tom periodu toliko brzi, produžili smo taj rok, no u svakom slučaju nam je drago da smo nekolicini poljoprivrednika omogućili da se jave na javni poziv – rekao je župan pa nastavio: 

– U prosjeku 54,7 posto ukupne štete je ozbiljan iznos koji može djelomično pokriti nastalu štetu. Odluku i ugovor da potpišem, ministrica Vučković mi je poslala prošli petak. Odmah sam ugovor vratio natrag, a u srijedu je novac Ministarstva sjeo na račun Županije. Naš Upravni odjel je četvrtak, petak i subotu obradio svih 347 zahtjeva, a danas će svim poljoprivrednicima biti isplaćena šteta. Vjerujem da je to poruka poljoprivrednicima da mislimo na njih, da u okvirima naše zone odgovornosti, pokušavamo biti brzi, efikasni i uvijek na raspolaganju – poručio je Kolar. 

Spomenuti iznosi odnose se na one poljoprivrednike koji nisu imali osigurane usjeve. Što se tiče OPG-ova koji su bili osigurani, oni su dobili manje naknade štete od svojih osiguravajućih društava što prema mišljenju župana Kolara nije uredu.

Problem s osiguranjem

– To je ostavilo gorak okus u ustima, a to sam i rekao ministrici Vučković. Smatram da bi i njima trebalo biti omogućeno da se jave na javni poziv i da im se, ako je procijenjena šteta od osiguranja veća ili ista od države, onda ne dobivaju ništa, a ako je manja da im se onda ta razlika isplati jer mislim da je to pošteno. Mislim da su svi trebali biti u istoj poziciji što se tiče naknade nastale štete. Dogovorio sam se s ministricom da ću taj svoj prijedlog danas proslijediti u Ministarstvo i obećanje ministrice Vučković, da će u Ministarstvu pogledati i vidjeti mogućnost ako možemo na neki način još osigurati dodatna sredstva da i tim poljoprivrednicima, odnosno OPG-ovima isplatimo naknade. S obzirom da su uglavnom stradali oni koji imaju višegodišnje nasade, gdje je šteta i dvije i tri godine, njihovu premiju država plaća 70 posto, a 30 posto plaćaju oni sami. Razmišljao sam da sljedeće godine, kroz mjere ruralnog razvoja, dvije godine zaredom platimo tih 30 posto naknade od osiguranja, pa da barem na neki način to nadoknadimo. Međutim, to ne možemo jer to bi bila de minimum potpora i ugovor je tako posložen da država da 70 posto, a 30 posto sam poljoprivrednik. Međutim, vjerujem u dobru vjeru Ministarstva kojeg je pokazalo i u ovoj prilici, te da ćemo pokušati pronaći rješenje i za taj jedan manji broj OPG-ova koji su ostali van ove naknade štete jer bojim da bi inače poslali krivu poruku jer poruka jest “osigurajte svoje usjeve“ i to radi čitava zapadna Europa, s obzirom da smo prestali braniti nebo raketama, da prizemni generatori ne mogu odgovoriti da zaštite poljoprivrednike, a s obzirom na vremenske prilike da je činjenica da se vrijeme mijenja te da su elementarne nepogode sve češće i ekstremnije, pitanja je i koliko će Vlada Republike Hrvatske moći kroz proračun svaki puta moći osigurati ovakav iznos koji će moći pokriti dio štete, tako da ćemo danas pokrenuti tu inicijativu i nadam se da će Vlada i nadležno ministarstvo uspjeti još odgovoriti na taj izazov – rekao je Kolar uz poruku poljoprivrednicima da im iduće godine budu mirne.  

S obzirom na to da se u svom obraćanju i sam dotaknuo protugradne obrane, upitali smo župana Kolara i hoće li se konačno održati Znanstveni skup za obranu od tuče koji je već nekoliko puta najavljivan, no dosad se još uvijek nije održao. 

– Skup nije održan prvenstveno iz razloga što smo se koncentrirali na ove poslove o kojima smo danas pričali. S obzirom na to da smo morali izraditi program, morali smo raspisati javni poziv, morali smo obraditi sve te zahtjeve i podatke, a taj isti Upravni odjel, ti isti ljudi su trebali sudjelovati u organizaciji Znanstvenog skupa. U ovom zimskom periodu nam predstoji, znate da nam je 15. studenoga rok za predaju proračuna, pripremiti i rebalans proračuna, pa ćemo početkom prosinca imati Skupštinu na kojoj ćemo donijeti rebalans i proračun za 2023. godinu, a s obzirom da mjere ruralnog razvoja imamo manje-više spremne, u zimskim mjesecima ćemo se onda baviti Znanstvenim skupom. U svakom slučaju, moj prijedlog ostaje isti, a to je da se napravi eksperiment i da se jedan dio sjeverozapada zemlje brani raketama, a drugi ne, pa da onda vidimo kakav će biti rezultat. Kažu da znanstveno nije dokazano da rakete štite, ali nije dokazano ni obrnuto. Prema tome, ono što se meni čini da je na nacionalnoj razini već odlučeno je da obrane od tuče raketama neće biti – rekao je Kolar pa nastavio:  

– Što se tiče one floskule koja se pisala da županije nisu izvršavale svoje obaveze za plaćanje DHMZ-u, ona nije točna. Mi smo svake godine uredno plaćali sredstva s jedne strane, a s druge strane, ja sam uvijek govorio DHMZ-u neka nam kažu svoju potrebu, koliko raketa prosječno troše u obrani od tuče na području Krapinsko – zagorske županije i koliko to košta. Taj podatak od njih nismo nikada dobili. Također, pročitao sam na jednom portalu da u Varaždinskoj županiji imamo uskladišten određen broj raketa kojima je u međuvremenu prošao rok trajanja, pa ćemo sada još morati i platiti da se to uništi. Pretpostavljam da se smatra da su i za to županije i župani sjeverozapadne Hrvatske krivi. Dakle, Znanstvenog skupa će biti, ja sam najavio i goste iz Austrije, Mađarske i Slovenije s kojima smo u kontaktu, i svakako ćemo u zimskom periodu napraviti taj skup na kojeg ćemo pozvati i DHMZ te nadležna ministarstva s ciljem da pokušamo svi zajedno doći do nekog zaključka i odluke. Dodajem, ako struka i nacionalna razina odluči da neće biti obrane od tuče raketama, onda pozivam da se sav taj novac kojeg smo i mi kao Županija ulagali, ali i kojeg je država ulagala u obranu raketama, da se da OPG-ovima za osiguranje tako da ljudi koji imaju najtežu moguću proizvodnju, a to je ona na otvorenom, da imaju određenu garanciju da, ako će ih elementarna nepogoda potući, da ipak imaju dio usjeva osiguran i da će jedan dio naknade ipak sjesti na njihov račun – poručio je Kolar. 

Sveobuhvatna intervencija Vlade

Oko početka isplate štete poljoprivrednicima na području županije, oglasili su se i iz zagorskog HDZ-a. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i član Županijskog odbora HDZ-a KZŽ Zdravko Tušek istaknuo je kako ovo predstavlja sveobuhvatnu intervenciju Vlade. 

– Važno je spomenuti da je za područje sjeverozapadne Hrvatske već isplaćeno pet milijuna kuna za sanaciju šteta nerazvrstanih cesta, a ono što još važnije je da smo za poljoprivredne proizvođače ovaj tjedan isplatili potporu prema Županijama, a Županije će tu potporu od ponedjeljka krenuti isplaćivati poljoprivrednim proizvođačima. Od 25 milijuna kuna više od dvije trećine upravo će biti isplaćene upravo području sjeverozapadne Hrvatske – poručio je Tušek te dodao da je Ministarstvo poljoprivrede otvorilo i dodatan natječaj iz ‘Mjere 5’ namijenjen obnavljanju  plastenika i staklenika te trajnih nasada na koji je već pristiglo nekoliko desetaka prijava.

Pohvale na rad Vlade i Ministarstva što se tiče isplate sredstava za zagorske poljoprivrednike uputio je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. 

– Pozdravljam ovaj model koji je provela Vlada i resorno ministarstvo budući da je u odnosu na nekadašnju praksu isplate šteta uslijed prirodnih nepogoda ovo značajno veći iznos. Sredstva koja će od danas sjedati na račune naših poljoprivrednika u velikoj mjeri će pomoći obnovu njihovih poljoprivrednih gospodarstava – poručio je Gregurović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba