BRIGA ZA MLADE: KZŽ dodijelila 184 friške deficitarne stipendije

˝Obrtnička zanimanja danas su jako dobro plaćena, a trud i usavršavanje recept su za uspjeh˝

Objavljeno: 12.11.2022.

U zabočkoj Kino dvorani danas je Krapinsko – zagorska županija dodijelila stipendije za deficitarna zanimanja u područjima zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornog vozila. Od 155 upisanih za deficitarna zanimanja, na natječaj se javilo 124 učenika, što je 80 posto svih upisanih u programa za deficitarna zanimanja u županiji, a što je u odnosu na lani povećanje od 17 posto.

Svi zahtjevi

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako je na natječaj pristigao 371 zahtjev, što je za 145 više nego prošle godine. U A kategoriji odnosno kategoriji nadarenih i darovitih učenika pristigla su 82 zahtjeva, u B kategoriji 146 zahtjeva i u C kategoriji 124 zahtjeva. Sukladno Pravilniku, Povjerenstvo za dodjelu učeničkih stipendija donijelo je prijedlog odluke da se za A i B kategoriju dodijeli 30 stipendija, a za C kategoriju 124.

– Za te smo stipendije u proračunu Krapinsko – zagorske županije osigurali 1,3 milijuna kuna, a druge ćemo godine trebati osigurati i osjetno više. Učeničke stipendije u A i B kategoriji se dodjeljuju za jednu školsku godinu i iznose 400 kuna, a u kategoriji deficitarnih zanimanja dodjeljuju se do kraja školovanja i iznose 500 kuna – rekla je Petek.

Prema njenim riječima, idućeg će se tjedna raspisati i natječaj za dodjelu studentskih stipendija, a bit će istaknut studij medicine i farmacije, zatim studij fizike i informatike – nastavnički smjer i studij edukacijske rehabilitacije.

Siguran posao

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako svi oni imaju osiguran posao Zagorju, ali i da je zagarantiran daljnji rast plaća u obrtničkim zanimanjima. Kako je već istaknuo, prije pet do šest godina je prosječna plaća u Zagorju bila negdje oko 17. mjesta, a sada se KZŽ nalazi među prvih pet po visini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

– To su mladi ljudi prepoznali. Naša zajednička akcija s Obrtničkom i gospodarskom komorom i Zavodom za zapošljavanje, a u sklopu koje obilazimo sedme i osme razrede svih naših osnovnih škola te učenicima i učenicama, ali i njihovim roditeljima prezentiramo koja su to strukovna deficitarna zanimanja, koje uvjete školovanja će imati u našim srednjim školama i koje benefite kroz naše stipendije, urodila je plodom – rekao je župan pa dodao kako će se u proračunu za sljedeću godinu osigurati dva milijuna kuna.

– To je nešto što nas veseli. Očekujemo i daljnji rast upisa u deficitarna zanimanja i bit će slatke brige osigurati dodatni novac u narednim školskim godinama. Ne smijemo zaboraviti i da će sljedeće godine proraditi i Centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu i da ćemo ići s nekim novim kurikulumima koji će prije svega biti interesantni mladima jer će biti promoviran na drugačiji, inovativan način, a s druge strane ta zanimanja su sve bolje i bolje plaćena. Na nama je da stvaramo uvjete da se ta djeca mogu ovdje u našoj županiji zaposliti i ono najvažnije da ostanu živjeti na našem području i ovdje formiraju svoju obitelj – poručio je na kraju Kolar.

Recept

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš nadovezao se kazavši kako su obrtnička zanimanja danas jako dobro plaćena, a trud i usavršavanje recept su za postizanje odličnih rezultata.

– Lijepo je znati da će ove godine čak 184 učenika i učenica dobiti stipendiju koja puno znači roditeljima, a i djeci. Učenici koji će završiti školovanje za deficitarna zanimanja nisu samo nova i kvalitetna radna snaga, nego su to i naši budući kolege obrtnici – poantirao je Kučiš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba