Projektom “Hipoterapijom do hiper rezultata”

Zahvaljujući 70.000 kuna bespovratnih sredstava, loborska Udruga Sveta Ana dodatno će poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju

Objavljeno: 04.11.2022. VH

Loborska Udruga Sveta Ana kreće s provedbom novog projekta koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju za što su joj dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 70.000 kuna. Riječ je o projektu “Hipoterapijom do hiper rezultata” čiji je glavni cilj djeci s teškoćama u razvoju putem hipoterapije poboljšati kvalitetu života.

Kako je objasnila predsjednica Udruge Mateja Posarić, hipoterapija je poseban oblik fizioterapije, a provodi se pomoću konja.

154 terapije za 22 korisnika

– Ova vrsta terapije omogućuje poboljšanje fizičkog i psihološkog stanja kod djece s teškoćama u razvoju. Tako glavne aktivnosti projekta, između ostalog, obuhvaćaju pružanje 154 usluge hipoterapije za ukupno 22 korisnika u dva ciklusa – rekla je Posarić.

Hipoterapije su usmjerene na rad s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom koje boluju od cerebralne paralize, multiple skleroze, Down sindroma, autizma i slično, a prema riječima predsjednice Posarić, učinci su višestruko pozitivni.

– Korisnici će kroz hipoterapiju unaprjeđivati koordinaciju svojih pokreta, stjecati fleksibilnost i elastičnost, jačati snagu svih grupa mišića, učiti slušati i pratiti trenera, dobiti radne navike, samopoštovanje, sigurnost i vjeru u sebe, razvijati socijalnu interakciju s drugima, težiti ostvarivanju postavljenih zadataka, napredovati u elementarnoj spretnosti i vještinama, jačati otpornost svojeg tijela te naučiti zdravije živjeti – objasnila je Posarić.

I načelnica Ljubica Jembrih pohvalila je aktivnosti loborske Udruge koja je uspješna u povlačenju sredstava i provođenju raznih projekata koji doprinose poboljšanju kvalitete života djece s teškoćama.

– Zahvaljujući našoj Udruzi Sveta Ana koja raznim aktivnostima djeci s teškoćama u razvoju olakšava svakodnevni život, Općina Lobor se prema pružanju socijalnih usluga nalazi u samom vrhu. Kako bismo i dalje doprinosili ovakvim hvalevrijednim projektima i aktivnostima koje unaprjeđuju kvalitetu života djece i njihovih roditelja, ali i svih osoba s teškoćama, Općina će i dalje potpomagati i podržavati sve aktivnosti Udruge – rekla je Jembrih.  

“Ritam s konjem”

Hipoterapiju će u sjedištu Centra “Ritam s konjem” u Stubičkim Toplicama, inače prvom centru kojeg je licencirao Hrvatski savez za intervencije pomoću konja, provoditi stručnjaci koji će raditi s učenicima posebnog razrednog odjela loborske Osnovne škole Franje Horvata Kiša, ujedno i korisnika usluga Udruge Sveta Ana.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju i predavanja koja će na Sveučilištu Sjever održavati fizioterapeut specijaliziran za hipoterapiju i stručnjaci iz Udruge kako bi se sestrinska profesija senzibilizirala i upoznala s ovom vrstom terapije. Profesori sa Sveučilišta Sjever koje je partner na projektu za roditelje i same korisnike u prostorima Udruge održat će četiri stručna predavanja koja se tiču autizma, utjecaja ekranizacije na razvoj djeteta, podizanja svijesti roditelja o vlastitoj vrijednosti te ublažavanja nepoželjnih oblika ponašanja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba