Europi prijeti smanjenje opskrbe, ali i isključenje struje

Greta Thunberg: Njemačka ne treba zatvoriti svoje nuklearne elektrane

Objavljeno: 15.10.2022. zagorjeinternational

Promijenivši politiku, Njemačka je odlučila zadržati posljednje dvije nuklearne elektrane u pogonu, nastojeći osigurati opskrbu energijom što je izazvalo političku buru jer vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza uključuje Zelenu stranku koja se dugo zalagala za trajni izlazak iz nuklearne energije, piše Bloomberg, a prenosi Index.

– Ako su već u pogonu, smatram kako je pogrešno zatvoriti ih da bismo se usredotočili na ugljen – rekla je 19-godišnja švedska klimatska aktivistica u intervjuu za njemački Das Erste TV kanal.

Njemačka se sve više oslanja na elektrane na ugljen kako bi nadoknadila manjak energije izazvan smanjenjem protoka prirodnog plina u Europu kroz plinovode iz Rusije. Emisije se kratkoročno povećavaju dok vlada radi na obuzdavanju krize bez presedana.

Ova zemlja, s najvećim europskim gospodarstvom, planirala je zatvoriti nuklearne reaktore do kraja godine nakon što se javno mnijenje okrenulo protiv tog izvora energije nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi.

Francuska obično izvozi struju u Njemačku tijekom zime kada potražnja skoči, ali prekidi u tamošnjim nuklearnim reaktorima prijete smanjenjem opskrbe diljem Europe i isključenjima struje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba