U varaždinskoj Županijskoj palači održano predavanje o zaštiti podzemlja kroz upoznavanje speleoloških objekata

Brojnost onečišćenih speleoloških objekata i složenost njihove sanacije danas predstavljaju veliki problem

Objavljeno: 14.10.2022. zagorjeinternational

Daleko od ljudskih očiju, u podzemlju Ivanščice i Ravne gore krije se velika zaliha pitke vode, ali i odbačeni otpad – jedna od najvećih prijetnji zalihama podzemne pitke vode u Varaždinskoj županiji, istaknuto je u četvrtak na predavanju koje je u Županijskoj palači u Varaždinu organizirala Speleološka udruga “Kraševski zviri“ u suradnji s Javnom ustanovom PRIRODA Varaždinske županije.

Naime, krš u Hrvatskoj zauzima preko 50 posto ukupne površine kopna, od čega mali, ali važan dio pripada sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na području Varaždinske županije okršeni su dijelovi planinskih masiva Ivanščice, Ravne gore, Kalnika te Varaždinsko – topličkog gorja. Najveći broj speleoloških objekata nalazi se na Ravnoj gori koja je i najokršenija, nakon čega slijedi Ivanščica. 

Sudionike predavanja je na početku pozdravila Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove, a zatim su o provedenim istraživanjima speleoloških objekata (špilja i jama) na području Ivanščice i Ravne gore u Varaždinskoj županiji, govorile Vinka Dubovečak i Valentina Kraš, predstavnice Speleološke udruge “Kraševski zviri“ iz Ivanca.

Udruga djeluje preko 13 godina i aktivna je članica Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, a uz aktivnosti na popularizaciji speleologije, provođenju znanstvenih i stručnih istraživanja, udruga je aktivna i u organizaciji speleoloških tečajeva, radionica i škola, kao i u provođenju akcija čišćenja onečišćenih speleoloških objekata, te time značajno doprinosi zaštiti prirode Varaždinske županije.

Pojedini speleološki objekti s područja Varaždinske županije, poput Cerjanske špilje, Zdenca pri Ciglaru i Špilje pod Špicom uključeni su i u Ekološku mrežu Natura 2000, dok su špilje Vindija i Mačkova pećina ujedno i zaštićeni Paleontološki spomenici prirode te kulturno dobro Republike Hrvatske.

Odlaganje otpada u podzemlje raširena je praksa koja ugrožava zalihe podzemne pitke vode, ali i svjetski jedinstvenu špiljsku faunu. Brojnost onečišćenih speleoloških objekata, kao i složenost njihove sanacije danas predstavljaju veliki problem. Radom speleoloških udruga postignut je značajan napredak u prepoznavanju ovog problema, kao i u organiziranom pristupu zaštiti krškog podzemlja na svim razinama. Važna karika u očuvanju podzemne geobaštine je i edukacija šire i stručne javnosti, čemu značajno doprinosi i ovo predavanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba