ODRŽAN SASTANAK U KRAPINI: Ministar Paladina u sljedećih mjesec dana dolazi u Gornju Stubicu, prezentirat će mještanima mjere obnove

˝Do kraja godine uklonit će se svi objekti, a na proljeće kreće gradnja zamjenskih obiteljskih kuća – prvih 10 već ove godine˝

Objavljeno: 03.10.2022. Marta Čaržavec

Nakon 10. jubilarnog koordinacijskog sastanka vezanog za obnovu održanog 27. svibnja ove godine, danas je u prostoru Poduzetničkog centra KZŽ održan i 11. po redu kojeg je predvodio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u društvu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, donjostubičkog gradonačelnika Nikole Gospočića, gornjostubičkog načelnika Jasmina Krizmanića i marijabistričkog načelnika Josipa Miličkog koji su po završetku današnje koordinacije istaknuli isto što i na posljednjem sastanku: ˝Stvari idu na bolje˝. Današnja koordinacija bila je, prema riječima sudionika najkonkretnija što se tiče dinamike i postupaka obnove.

Podaci i novosti

Iako je prošlo i više od dvije godine otkako obitelji, čiji su domovi stradali u potresima, čekaju da se stvari pokrenu, sudeći po riječima Paladine, dočekat će i treću godišnjicu izvan svojih zamjenskih kuća…

– U ovom trenutku najvažniji podaci su sljedeći: uklonjeno je desetak objekata, odnosno obiteljskih kuća, a istovremeno su započeli radovi na konstrukcijskoj obnovi kroz model samoobnove. Isto tako, Fond za obnovu je nastavno na odluke donijete s naše strane raspisao natječaj za projektiranje 20 zamjenskih obiteljskih kuća, istovremeno i natječaj za izvođenje radova istih tih zamjenskih kuća, koji je sada u poodmakloj fazi. Očekujemo da prvo izvođenje radova na zamjenskim kuća započne u prosincu – izvijestio je Paladina.

Dodavši da se očekuje da se vrlo uskoro dogovori uklanjanje obiteljskih kuća na području grada Zagreba i KZŽ, istaknuo je kako bi upravo to omogućilo da sve kuće koje su za uklanjanje na ovom području budu uklonjene u narednih mjesec do dva dana. Jedan od noviteta koji je danas predstavljen je i natječaj kojeg će Fond za obnovu raspisati tijekom ovog tjedna. Radi se o natječaju za projektiranje 40 konstrukcijskih obnova obiteljskih kuća, a kako je najavio Paladina, u relativno kratkom roku očekuje se i sama realizacija. Dodao je kako je veliki obujam posla u Ministarstvu i u Fondu odrađen, a to je smjer kojim će se aktivnosti nastaviti u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

– Ja očekujem da mi do kraja godine imamo prvih 10 objekata koji će biti u izvođenju radova, što konstrukcijske obnove, organizirane ili kroz model samoobnove, ali i prva gradilišta za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Također, očekujem da do proljeća iduće godine započnemo s gradnjom zamjenskih obiteljskih kuća, odnosno, da do tada sve budu isprojektirane i da radovi na svim tim lokacijama započnu te da jedan značajan broj konstrukcijskih obnova, od onih planiranih i od onih dobivenih zahtjeva, započne – rekao je.

Ubrzanje obnove

– Samoobnova je važan element plana ubrzanja obnove, prije svega za konstrukcijsku obnovu koji moramo napraviti. Jako je važno da korisnici razumiju da s jedne strane, ako su predali zahtjev za organiziranu obnovu, u bilo kojem trenu mogu promijeniti taj zahtjev na novčanu pomoć, odnosno samoobnovu. Isto tako, mi, nakon što u Ministarstvu odradimo posao koji je potpuno jednak za organiziranu obnovu i samoobnovu, nakon što znaju na koji iznos novčane pomoći mogu računati, projekt čak možemo naručiti mi, odnosno Fond, ali isto tako ga sami mogu naručiti korisnici – objasnio je Paladina.

Drugi novitet su mjere od kraja srpnja na koje valja podsjetiti koje sada znače da korisnici koji se odluče za samoobnovu s jedne strane mogu dobiti predujam za izradu projekta i za 30 posto izvođenja radova. Dakle, mogu započeti projekt bez vlastitih sredstava.

– S druge strane, omogućili smo i 20.000 kuna za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, 25.000 kuna za gradnju zamjenske obiteljske kuće kroz model samoobnove, a osigurali smo sredstva i za nadoknadu operativnog troška, odnosno, za nadoknadu angažmana i vremena koje korisnik potroši za jedan dio organizacije obnove vlastitog objekta. Smatram da je ovaj model samoobnove prilika vlasnicima da se uključe, da organiziraju dio posla i da kroz takav jedan model dodatno ubrzaju obnovu svojih kuća –poručio je Paladina.

Jedan grad, dvije općine

Gospočić je izvijestio kako je proteklog tjedna izašao na teren s geodetima pa su se obišle sve kuće označene crvenom naljepnicom na području Donje Stubice, napravile su se geodetske izmjere i uskoro se očekuje rušenje tih kuća.

– Danas iznijeti podaci su ohrabrujući, pogotovo za ljude koji već skoro tri godine čekaju povratak u svoje domove. Moram reći da smo zadovoljni i ovim sastankom, a i radnjama u posljednja tri mjeseca kada su bili natječaji koji će dovesti do realizacije tih naših dugo traženih obnova obiteljskih kuća – kazao je Gospočić.

Krizmanić se nadovezao kazavši da dobre vijesti znače konkretne brojke, brojke koje su ipak značajno veće nego što su bile kroz proteklo razdoblje.

– Želim istaknuti da je u Gornjoj Stubici dosad uklonjeno šest obiteljskih kuća. Neću reći da je to puno ili malo, ali u konačnici krenulo se s tim poslom. Naglasio bih i to da su, pored potresa koji je tu najvažnija tema, važne teme i objekti koji su oštećeni zbog klizišta. Danas smo i o tome razgovarali i ministar je rekao da će Ministarstvo sada konačno naći vremena i za taj problem klizišta te se toplo nadam da ćemo na sljedećoj koordinaciji imati nešto konkretnije i da ćemo organizirati sastanak u Ministarstvu isključivo vezan uz temu objekata oštećenih u klizištima – poručio je Krizmanić.

Milički je istaknuo da je, nakon već realizirane obnove po pitanju kulturne baštine na području Općine, ovaj sastanak donio uistinu lijepe vijesti.

– Nakon što smo krenuli u izgradnju zamjenske škole na području Laza, nakon što smo dobili ugovore za sanaciju komunalne infrastrukture, napokon imamo lijepe vijesti iz Ministarstva po pitanju obnova obiteljskih kuća. Prema onome što smo danas mogli vidjeti, svi su zahtjevi već odrađeni, a neki su pred završetkom što znači da uskoro kreće obnova i izgradnja – rekao je Milički.

Izlaz na teren

Kolar je na samom početku obraćanja istaknuo poduži protok vremena pa kazao kako mještani s pravom mogu biti nezadovoljni dinamikom obnove.

– I mi smo bili nezadovoljni s dinamikom, ali isto tako danas treba reći da je napravljen ogroman iskorak u organizaciji rada samog Ministarstva i Fonda i da su se nakon izmjene programa mjera donesenih u kolovozu počele događati konkretne stvari. Govorimo o rušenjima i postupku projektiranja, odnosno natječaju za izvođenje radova jer ono što mi sada s velikom sigurnošću možemo tvrditi, ja ću si uzeti malo duži rok, da će do kraja godine svi objekti KZŽ koji moraju biti uklonjeni biti uklonjeni. Ono što iz današnje perspektive mogu reći, a temeljem natječaja koji su u tijeku, na proljeće će se početi graditi novi zamjenski objekti. To je odlična vijest i vjerujem da će ljudi, koliko god bili opravdano frustrirani, to i pohvaliti – poručio je Kolar.

Ono što sada slijedi, prema županovoj najavi, je Nacionalna kampanja samoobnove koja omogućuje skraćivanje postupka na način da će ministar Paladina izaći na teren u Gornju i Donju Stubicu, kao i u Marija Bistricu gdje će direktno prezentirati mjere.

– Svaki će čovjek, koji je u bilo kojem postupku predao zahtjev, na kućnu adresu dobiti pozivnicu za zajednički sastanak da ubrzamo postupak. Možemo reći da su se napravili ogromni iskoraci u odnosu na prošlo razdoblje. Kao župan očekujem da svi zajedno, ovaj vrlo dobar posao koji je napravljen, prenesemo na teren – rekao je Kolar i najavio da će se kroz mjesec dana prezentacija mjera održati u Gornjoj Stubici. 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba