Prema odluci Vlade, Ministarstvo poljoprivrede uskoro će doznačiti sredstva poljoprivrednicima

Za sanaciju oštećenih, nerazvrstanih cesta na području Varaždinske županije odobreno je 4.010.000 kuna

Objavljeno: 29.09.2022.

Tuča koja je u svibnju i lipnju ove godine pogodila šest županija na sjeveru Hrvatske nanijela je, osim na poljoprivrednim nasadima i usjevima napravila velike štete i na komunalnoj infrastrukturi pa je Vlada Republike.

Podsjetimo, radi se o Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko – zagorskoj, Koprivničko – križevačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o dodjeli ukupno 54.000.000 kuna pomoći za štete uzrokovane tučom, od čega Ministarstvu poljoprivrede 30 milijuna kuna, 25 milijuna kuna za štete na poljoprivredi i do pet milijuna kuna za štete na nerazvrstanim cestama. Odluka je to još iz lipnja kada je na sjednici Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković objasnila kako će novac biti doznačen izravno na račune županija, istaknuvši da je cilj ove odluke zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugi gospodarskih djelatnosti te olakšavanje početka normalizacije životnih uvjeta na područjima stradalima od tuče.

– Spomenuti iznos od 54 milijuna kuna raspodijelit će se za štete u poljoprivredi u vrijednosti od 25 milijuna kuna, za štete na nerazvrstanim cestama pet milijuna kuna, za štete u gospodarstvu 6 milijuna kuna, a s preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstvo financija financirati će štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima – navela je tada ministrica.

Za sanaciju oštećenih nerazvrstanih cesta na području Varaždinske županije sada je odobreno 4.010.000 kuna. Sredstva iz državnog proračuna Varaždinska županija će, sukladno Sporazumu o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama potpisanom s Ministarstvom poljoprivrede, rasporediti na jedinice lokalne samouprave koje su prijavile štete na nerazvrstanim cestama. Nešto više od 4 milijuna kuna, koje će biti isplaćene u roku od 30 dana, raspoređeno će biti na općine Bednja, Lepoglava i Maruševec.

Kad su u pitanju štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, Ministarstvo poljoprivrede je Varaždinskoj županiji, prema Indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, dodijelilo iznos od 5.235.000 kuna. Sukladno tome Županija je objavila javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske županije u ovoj godini.

Očekuje se da Ministarstvo uskoro doznači sredstva, na temelju čega će uslijediti isplata pomoći OPG-ovima, trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama registriranima za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a koji su ostvarili pravo na dodjelu potpora po javnom pozivu.

Nakon tuče, Varaždinsku županiju je pogodila i suša. Prve procjene štete od te prirodne nepogode procjenjuju se na 79,4 milijuna kuna, a gradska i općinska povjerenstva dužna su konačne štete upisati registar šteta najkasnije do konca listopada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba