BRANJE GROJZDJA U PREGRADI: Održan festival ‘Vinske popevke i napitnice’

Natjecalo se 11 izvođača s 13 skladbi, a potom je održan i program posvećen Pregračanki Višnji Korbar gdje je okupljene zabavila i pjevačka diva Zdenka Kovačiček 

Objavljeno: 24.09.2022. zagorjeinternational

Festival ‘Vinske popevke i napitnice’ u sklopu manifestacije ‘Branje grojzdja’ ove je godine na Trgu Gospe Kunagorske u Pregradi okupio 11 izvođača koji su izveli 13 skladbi o vinu.

U natjecateljskom dijelu su nastupili Tamburaški sastav KUD-a Pregrada, KUD Sveti Križ Začretje, Vokalni sastav ‘Strune’, Zlatko Deveničar, AKUD ‘Žensko kazalište’ Jesenje, ŽVS KUD-a ‘Sloboda’  Oroslavje, Sebastian Doe, KUD ‘Rikard Jorgovanić’ Hum na Sutli, Teodora i Kjara Matkun, Mirela Bačani Đunđek i Vedran Krog.

Najbolje je birao stručni žiri kojeg su činili Bojan Pogrmilović, Aljoša Mutić i Mario Bokun, a nagrađeni su Franjo Kaučić za pjesmu ‘Još litar jedan’ koji je osvojio nagradu za najbolju obradu festivala te Mira Osrečak za najbolji tekst pjesme ‘Branje grojzdja’, koju je izveo ŽVS KUD-a ‘Sloboda’.

Dodijeljene su i nagrade u kategoriji već izvođenih skladbi. Treće mjesto pripalo je Vokalnom sastavu ‘Strune’ za izvedbu pjesme ‘Noćas si moje vino’, drugu nagradu osvojio je ŽVS KUD-a ‘Sloboda’ iz Oroslavja za pjesmu ‘Mesec sveti ober kleti’, a  najboljom je proglašena Mirela Bačani Đunđek i pjesma ‘Još litra jedan’. 

U kategoriji novih skladbi treće mjesto osvojio je Sebastian Doe za pjesmu ‘Moslavačka loza vinova’, drugo mjesto pripalo je Eleni Ciglenjak za pjesmu ‘Vino i loš glas’ u izvedbi Teodore i Kjare Matkun, dok je prvo mjesto osvojila Edina Kovačić s pjesmom ‘Branje grojzdja’, u izvedbi ŽVS KUD-a Sloboda. Festival je otvorila prošlogodišnja pobjednica Milena Kostanjšek s pjesmom ’50. Branje mi slavimo’. 

U revijalnom dijelu festivala nastupio je sastav ‘Angeluši’, a prije samog festivala nastupio je Vokalni sastav ‘Duga’. Festivalu je prisustvovao i predsjednik Skupštine Krapinsko – zagorske županije Zlatko Šorša koji je prenio pozdrave župana Željka Kolara i njegove zamjenice, a festival su posjetili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, zamjenik gradonačelnika Krapine Ivica Hršak s predsjednikom Gradskog vijeća Martinom Gregurovićem te zamjenica gradonačelnika Jastrebarskog Nikolina Ribarić s pročelnicom Nadicom Žužak.

Nakon festivala održan je program u spomen na Pregračanku Višnju Korbar, pjevačicu zabavne glazbe koja je najveću popularnost imala 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. U programu je nastupilo šest izvođača, a posebna gošća bila je glazbena diva Zdenka Kovačiček koja je uz pratnju Tonija Eterovića izvela skladbu ‘Zbog jedne melodije davne’, a publiku je počastila i s još nekoliko svojih pjesama.

Inače, ovaj festival na otvorenom organizira Kulturno umjetničko društvo Prgerada, a uveden je 2017. godine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba